Euronews Уикенд

Путин: Няма промяна в плана, целта е Донбас да бъде освободен

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Украинската контраофанзива няма да промени плановете на Москва, заяви руският президент Владимир Путин. Това е първият му коментар по въпроса след като украинските сили си върнаха повече от 8 000 кв. км. територия за по-малко от седмица в района на Харков. Путин отбеляза, че Русия не използва пълния си военен капацитет. А Москва може да отговори с повече сила, ако военните й бъдат подложени на по-голям натиск. 

Украинската контраофанзива настъпва и на юг, но не успява да превземе толкова руски позиции, колкото на изток. 

Проруските власти твърдят, че се извършват атаки срещу административни сгради като тази в Херсон.

В петък при взрив са загинали главният прокурор на сепаратистката самопровъзгласила се Луганска Народна Република - Сергей Горенко и неговият заместник. Според Москва това е "терористичен акт".

Подобни нападения карат мнозина да смятат, че Путин е изгубил инициативата във войната, но от Узбекистан той се опитва да изпрати послание, че всичко е под контрол и няма нужда да се променя планът на т.нар. „специална военна операция“.

 

Офанзивата ни в самия Донбас не спира. Продължава с бавни темпове, но Руската федерация постепенно окупира нови и нови територии. Искам да обърна внимание на факта, че не се сражаваме с цялата руска армия, а само с някои нейни части. Разбира се, това е свързано с особеностите на нашата армия, така че не бързаме. 

Владимир Путин, президент на Русия

От Москва заявиха, че извършват нападения в западната част от зоната на т.нар. "специални операции". И докато печелят позиции в Луганск, губят в Донецк.

На свой ред от Киев публикуваха кадри на изоставени руски оръжия в Донбас, докато украинските танкове в района напредват.