Общество

Христина Христова: Бедността в България се задълбочава

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Увеличението на линията на бедност компенсира годишната инфлация, което е 17.7% на годишна база за месец август.

Това каза за Euronews Bulgaria бившият социален министър Христина Христова.

Добре прави служебното правителство, че актуализира линията на бедност и че ползва европейската формула за изчисляването й.

Много финансисти твърдят, че това е пикът на инфлацията и че към края на годината очакват леко затихване и намаляване.

Според последният доклад на Евростат, хората живеещи в риск от бедност и социално изключване в България са 32%, при положение, че средно за ЕС са 22%. В предишен доклад на Евростат бе констатирано, че 49% от българите над 65 години живеят в риск от бедност, а тези над 70 години са 59%. Само Румъния е пред нас, но само с 2%.

 

Бедността в България се задълбочава и се разширява обхватът на хората. Това е голямо предизвикателство пред управлението на страната и е доста несъвместимо с това, което може да ни предложи една политическа криза.

Особено притеснително е положението с цените в малката потребителска кошница – това, което главно пенсионерите и хората с ниски доходи потребяват. Те носят най-голямата тежест на инфлацията, защото стоките от първа необходимост имат най-висок ръст.

Вчера имаше решение на Европарламента за директивата за единни минимални работни заплати. Тя призовава държавата да седне на една маса със социалните партньори и да направят план за действие как да се увеличава обхватът на колективното трудово договаряне. Препоръчва се минималната работна заплата да бъде 50% от средната. Формулата не е съвсем прецизна, защото минималната работна заплата е нетната, а средната работна заплата според статистиката е брутна.

Всеки държавен дълг е проблем за хората. Поколенията ще плащат и трябва да обърнем внимание, че този дълг беше заложен в актуализацията на бюджета, каза още Христова.

Вижте цялото интервю във видеото.