Политика

Деян Николов, „Възраждане“: Можем да договорим преференциални цени с „Газпром“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Растящата подкрепа към „Възраждане“ се дължи най-вече на последователност. Откакто са влезли в парламента са разбили мита, че политиците винаги обещават едно преди избори, а вършат друго след това.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Деян Николов от „Възраждане“.

Нашите избиратели и симпатизанти видяха, че реално има хора, които говорят това, което мислят и вършат това, което говорят, което е голямата промяна в българската политика.

Доста съм притеснен какво означава за България исканият таван на цената на тока от ЕС. България е износител на енергия и от тази гледна точка, това означава, че нашите печалби ще бъдат ограничени и те ще отидат към държави, които са вносители. Ще изпаднем в един парадокс, в който най-бедната държава в ЕС ще се наложи да субсидира по някакъв начин доста по-богати държави. Във „Възраждане“ смятаме, че България трябва да упражни натиск върху Европейската комисия за неспазване на европейската директива за свободния пазар за елелктроенергия. Концепцията е, че той би трябвало да осигурява конкурентни цени, но това което виждаме през последните години, че той по-скоро позволява спекулации. Трябва да се върнем към стария модел на работа и да насочим възможно най-голямо количество електроенергия към вътрешния пазар, работейки с дългосрочни договори със стабилни и предвидими цени за бизнеса. Това ще овладее инфлацията в известна степен.

По повод на газа Николов каза, че от „Възраждане“ към момента могат да намерят газ на добри цени, „да не кажа преференциални от „Газпром“. Проблемите с „Газпром“ са в резултат на геополитически конфликт, в който България се е намесила без нужда и търпим щетите от тази намеса. Така наречените ни западни партньори по никакъв начин не ни компенсират за това, че ставаме жертва на техния геополитически конфликт. Ние сме независима държава, която трябва да може в една такава ситуация да седне на една маса със своите европейски партньори и да каже: „Ние не можем да си позволим вашия геополитически конфликт“. Във „Възраждане“ смятаме, че „Газпром“ и руската страна ще преговарят с адекватни и нормални хора, които не са зависими от американското посолство. „Възраждане“ е единствената организация, която може да реши този проблем между България и Русия.

Би следвало да опитаме да затоплим отношенията с Русия. Прагматизмът е най-важното нещо в случая. Ако ще правим някакви отстъпки по повод на дипломатите или свалянето на санкциите, да ги използваме в замяна на преференциални цени на газа.

От „Възраждане“ имаме записан законопроект, който обуславя как може от фигурата на главния прокурор да бъдат отнети голяма част от правомощията и той да бъде свален, спазвайки конституцията. На концептуално ниво нямаме нужда от фигурата на главния прокурор. Това трябва да е административна фигура и да няма толкова много съсредоточена власт в него. Предлагаме американския модел, където главният прокурор е част от изпълнителната власт.

В здравеопазването трябва да се направи ревизия какво се е случило през последните две години. В средносрочен и дългосрочен план трябва да се справим с проблема болниците да са търговски дружества, които се грижат за собствения си бюджет, вместо да се фокусират върху лекуването.

По отношение на образованието сме записали в програмата си премахването на делегираните бюджети. Парите не трябва да следват ученика, защото се закриват училища в по-малките населени места.

Вижте цялото интервю във видеото.