Европа

Чарлз III обеща да работи за мира в Северна Ирландия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Чарлз III обеща да работи за мира в Северна Ирландия и благополучието на всички нейни граждани. Това той направи при посещението си в Белфаст, където говори пред тамошния законодателен орган. Междувременно хиляди хора отдадоха почит към паметта на кралица Елизабет II по улиците на Белфаст. 

Британският крал Чарлз III обеща да "работи за благополучието на всички жители на Северна Ирландия".

Монархът говори пред парламента на британската провинция в замъка Хилсбъро. На събитието присъстваха лидери на основните политически партии в Северна Ирландия.

Чарлз III каза, че майка му "е дала обет да се посвети на страната и народа си и да поддържа принципите на конституционното управление. Това обещание тя е спазила с твърда вяра."

 

Мога само да изкажа най-сърдечните благодарности за вашите съболезнования. Днес съм тук в момент на голяма лична скръб, когато отбелязваме смъртта на моята любима майка. След живот, посветен на дълга, за който тя беше призована. През годините на обществена служба майка ми видя как Северна Ирландия преминава през важни исторически промени. През всички тези години тя не спираше да се моли за най-доброто за това място и неговите хора. Сега, с този блестящ пример пред мен и с Божията помощ, поемам новите си задължения, решен да се погрижа за благополучието на всички жители на Северна Ирландия.

Чарлз III - крал на Обединеното кралство

По-късно монархът присъства на възпоменателна служба за кралицата в катедралата "Сейнт Ан" в Белфаст.

В израз на привързаност след смъртта на кралица Елизабет II, стотици хора се наредиха на улицата, водеща към замъка "Хилсбъро", официалната резиденция на кралското семейство в Северна Ирландия, недалеч от Белфаст. Районът пред портите на замъка беше отрупан със стотици цветя.

Чарлз и съпругата му Камила, кралицата консорт, слязоха от колата си, за да поздравят събралите се и се ръкуваха с хора, включително ученици в яркосини униформи.

В понеделник вечерта кралят заедно със своите братя Андрю и Едуард и сестра Ан, сведоха глави в кратко бдение над ковчега с тленните останки на кралицата в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург.