Euronews Primetime

Купата е синя – Станимир Стоилов в ексклузивно интервю пред Euronews Bulgaria

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Мъри Стоилов Станимир Стоилов

"Левски" спечели с 1:0 битката с ЦСКА-София във финала за Купата на България пред над 40 000 зрители на националния стадион "Васил Левски". За Euronews Primetime ексклузивно говори Станимир Стоилов - архитектът на синия ренесанс.

- Честита купа, господин Стоилов, много фенове споделят, че чувстват повече облекчение отколкото еуфория, Вие как се чувствате?

- Така, както се чувстват феновете. Аз съм преди всичко фен на Левски. Естествено, когато всичко завърши добре, удовлетворението е двойно. Най-важната задача, която имахме изобщо през годината откакто сме заедно, е да върнем уважението, надеждата, присъствието на хората на стадиона. А това се случи. Хората си гледат отбора, посещават го, помагат му и естествено, за десерт им поднесохме и Купата.

 

- За почти всички фенове на Левски вие сте Спасителят. Смятате ли, че вие сте основната причина Левски все още да съществува и да постига успехи?

- Не, аз смятам, че съм част от механизма, който движи процеса по спасението и възраждането на Левски. В този процес участват доста хора, също и футболистите. Плюс ръководството, плюс спонсори и най-вече привържениците, които показаха неистова помощ и същевременно любов и уважение към отбора. Без значение, че отборът е минал през трудни периоди, през трудни резултати, през загуби даже, хората бяха на стадиона, подкрепят си отбора, обичат си го и това е всеобщо. Така че аз се чувствам като част от пъзела, който трябва да спаси и Левски, да го върне там където му е мястото.

 

IMG 8445 Снимка: Euronews Bulgaria

 

- 13 години чакане е твърде много. Каква беше причината Левски да не успява толкова дълго да постигне трофей?

- Лошо управление. С една дума.

 

- Tова ли е синята Голгота, след която нещата тръгват нагоре?

- Ами вчера казах – за съжаление не можем да правим големи планове или големи обещания. Сега предстои по-трудното. Защото досега имаше надграждане, а сега трябва да продължим. Следващото надграждане е изключително трудно в състоянието, в което се намираме и като финансови възможности, но ще се опитаме да направим всичко най-добро, за да можем да подсилим отбора без да нарушаваме вътрешния ни финансов феърплей или вътрешните ни финанси, които сме си поставили като бюджет и параметри, за да може Левски да съществува. Но дали ще се случи, това вече не мога да кажа.

 

- Казвате, че сега е по-трудно, отколкото когато го поехте Левски от дъното?

- Не, имах предвид надграждането. Тръгнахме от много по-трудна ситуация, която беше изключително неприятна – без отбор, който да е водил целенасочена подготовка, без голям брой играчи. Не успяхме да направим някои промени в движение. Но общо взето заприличахме на отбора на Левски, доближаваме се до някакво лице на Левски, което трябва да имаме. Така че извървя се общ път. Той е бил труден. За всички, не само за нас. Хората и преди нас сигурно са били в това положение. Но с общи усилия, най-важното е, че стабилизирахме Левски.

 

- Спасен ли е вече Левски?

- Според мен не. Левски има прекалено много ангажименти, които трябва да свърши. И финансови, и игрови, а и за мен без да се инвестира в нов стадион, изобщо в клуба, няма как Левски да претендира за средноевропейски отбор.

 

- Трябва ли държавата да помага на клубове като Левски с огромна фенска маса за стадиони, защото виждаме, че в далеч по-малки градове те се правят с държавни средства?

- Аз съм си казвал хиляди пъти мнението. Държавата не трябва да изобщо да си задава въпроса „трябва ли“. Държавата трябва да помага, тя е задължена. Особено когато един клуб го следват между 20 и 30 хиляди човека, при всеки по-сериозен мач. Ми то е жалко тези хора да живеят в мизерия. Това е помощ за тези хора, за да живеят по-добре тук, на собствения си стадион. В България прекалено много се обръща внимание да подлагаме примерно бизнеса или бежанци, а не отпускаме средства за най-важното. Това е именно футболът – спорт номер едно в света. И без спорт номер едно, от който ако погледнем хората се интересуват и спортуват, играят, даже всички ветерани ходят да спортуват по различни площадки. Просто държавата наистина трябва да се обърне с лице към този спорт, а не да си говорим само празни приказки. Да, сигурно на много места са инвестирани средства, които не са били употребени по най-добрия начин, но това е ангажимент също на държава. Като даваш нещо и да контролираш и да изискваш. Така че това е такъв процес, който тя може да регулира.

- Пътят пред Левски „Левски на левскарите“ ли е? Новата инициатива, на която вие сте основен двигател.

- Според мен да. На този етап това е възможност за хората да се чувстват част от управлението на клуба като техния глас отива за избора на ръководител на клуба. И второто най-важното – средствата, които влязат от кампанията „Левски на левскарите“, веднага ще отидат за погасяване на ангажиментите към НАП, което ще бъде супер положително. Така че няма да има никакво изтичане на средства, всичко отива директно в сметката на Левски за НАП. И така левскарите сами ще си изчистим ангажиментите и задълженията, които имаме към много институции.

 

- Финалът за Купата на България беше един от най посетените мачове през последното десетилетие, само от Левски бяха над 20 хиляди привърженици. Какво трябва да се случи, за да бъде всеки мач посетен по подобен начин?

- Няколко неща. Те са съвкупни. Първото нещо е да има модерни съоръжения, които ги няма в България, с изключение, може би на Лудогорец. Да има позитивни сигнали от хората, които работят и долу на терена да се играе футбол, фейрплей футбол, както беше и вчера. Без да има циркове или симулации, и нажежени излишни страсти. За да може и хората по трибуните да се забавляват.

 

IMG 8382 Снимка: Euronews Bulgaria

 

- Това ли е всичко, което не е наред с българския футбол? Има ли светлина в тунела пред него?

- Светлина в тунела винаги има, ако можеш да я откриеш. Много от хората не могат да я открият, други не искат, трети така им е по-добре, да си върви всичко както е. Да си получаваме заплатите и да живеем ден за ден. Но който иска и който може, много лесно може да намери светлина в тунела.

 

- Въпреки всичките проблеми, ще има ли възможност Левски да се бори за титлата догодина?

- Не мога да бъда сигурен. Естествено, Левски не може да си поставя други цели освен да се бори за титлата. Би трябвало да можем да притиснем малко по-сериозно досегашните лидери в първенството и да сме поне по-близко до върха, а не да изоставаме на огромен брой точки.

 

- На влизане в стадиона видяхме, че Ивелин Попов вече е тук. Смятате ли, че ще има нови попълнения от неговия ранг?

- От неговия ранг надали. В България в момента няма футболист, който да е ставал два-три пъти футболист на годината. Всичките футболисти на годината, които все още са действащи, общо взето са в нашия отбор. Откъм футболист на годината преливаме – и Георги е там, и Ники е там, и Ивелин. Сега ще видим дали ще успеем да се подсилим с нещо.

 

- Като за финал, искате ли да кажете нещо на феновете, които буквално спасиха Левски през последните две години?

- Първо да им благодаря за подкрепата. Всякаква – и финансова, и по стадионите, и с виртуалните билети, по магазините и по уважението, което демонстрират към нас и към клуба. И второ - мога да им обещая много работа, но резултати не обещавам, защото не искам да ги лъжа.

 

Вижте цялото видео:

Интервю на Николай Облаков
Във видеото са използвани кадри предоставени за Euronews Bulgaria от "Сектор Б видео"