Спорт

Левски взе Купата на България след 1:0 срещу ЦСКА-София

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9406149 Футболистите на "Левски" триумфират с Купата на България. Снимка: БГНЕС

"Левски" спечели с 1:0 битката с ЦСКА-София във финала за Купата на България пред близо 40 000 зрители на националния стадион "Васил Левски".

Трофеят е първи за "сините" от 13 години насам. Последното им отличие - шампионската титла - датираше от 2009 г.

В герой се превърна Илиян Стефанов. Халфът се разписа в 57-ата минута след груба грешка на централния защитник на съперника Томас Лам и рикошет, елиминирал вратаря Густаво Бусато.

 

Така "Левски" си гарантира не само купата, но и участие в Европа. През следващия сезон тимът на Станимир Стоилов ще дебютира в Лигата на конференциите.

"Червените" пък не успяха да защитят трофея и загубиха втори финал в турнира през последните три години. 

Символичните домакини, водени от Алън Пардю, не предложиха нищо смислено на терена. За сметка на това "сините" владееха инициативата през цялата среща, а силен мач записа бразилското крило Уелтън. Те триумфират след три поредни загубени финала, а за последно вдигнаха купата през 2007 г. - отново под ръководството на Стоилов. 

Освен всичко останало, "Левски" прекъсна серията си от 10 поредни дербита без победа над ЦСКА-София. Това бе и първи директен сблъсък за купата от 17 години насам. Както и сега, през 2005 г. радостта отново беше оцветена в синьо.