Euronews Primetime

Чарлз III: Ще служа вярно на страната, както го направи майка ми

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Новият британски крал Чарлз III благодари на депутатите от двете камари на парламента за съболезнованията, които отдадоха на покойната му майка – кралица Елизабет II. Той заяви, че ще продължи работата на майка си в поддържането на цитирам, "безценните принципи на конституционното управление“, които са в основата на политическата система на Великобритания. 

Британският крал Чарлз III участва в траурната церемония в хилядолетната Уестминстърска зала – най-старата в парламентарния комплекс. По време на тържествената служба законодателите – членове на Камарите на лордовете и на общините – изразиха своите съболезнования на монарха във връзка със смъртта на майка му, кралица Елизабет II. Тръбни фанфари поздравиха краля и съпругата му, кралицата консорт Камила, когато влязоха в препълнената зала.

Чарлз III благодари на членовете на парламента за тяхната почит към паметта на Нейно Величество.

 

Дълбоко съм благодарен за съболезнованията от Камарата на лордовете и Камарата на общините, които толкова трогателно отразяват какво означаваше нашият покоен суверен, моята любима майка, кралицата, за всички нас. За нея важат и думите на Шекспир за първата кралица Елизабет: „Тя беше модел за всички живи принцове“. Обещавам да продължа работата на майка си в поддържането на "безценните принципи на конституционното управление", които са в основата на нашата нация.

крал Чарлз III – монарх на Обединеното кралство

След церемонията в парламента Чарлз III и съпругата му Камила заминаха за Единбург, за да участват в специална служба в памет на покойната кралица Елизабет II. Кралят ще мине зад ковчега на майка си, който бавно се пренася от двореца Холируд до катедралата “Сейнт Джайлс“. Върху ковчега ще бъде поставена короната на Шотландия и той ще остане в катедралата 24 часа, за да могат поданиците да се сбогуват с Нейно Величество.

Във вторник тленните останки на кралицата ще бъдат превозени в Лондон. Ковчегът ще бъде поставен в Уестминстърското абатство от обяд в сряда до сутринта на погребението на 19 септември.