Общество

40 служители на МВР са осигурявали чадър над Георги Семерджиев

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Висши полицаи са осигурявали чадър над Георги Семерджиев още от 2014 година. Това сочат резултатите от проверката по случая, която приключи в петък. В началото на юли Семерджиев блъсна и уби две момичета на столичния булевард "Черни връх". Полицайката Симона Радева, за която се смята, че системно е помагала на Семерджиев, ще бъде уволнена.

Според резултатите от проверката близо 40 полицаи са участвали в осигуряването на чадър над Семерджиев. Схемата между рецидивиста и полицейските служители е действала от 2014 година.

 

В петък получих подробен доклад от инспектората със стряскащи данни. Приблизително 40 полицейски служители по един или друг начин са нарушили правомощията си или не са ги изпълнили правилно. 

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

И още от проверката - полицай Симона Радева ще бъде уволнена, съобщи още министърът вътрешният министър. 

 

Полицай е трудно да се каже за човек, който е извършил такива деяния. Има достатъчно данни, подлежи на дисциплинарно наказание – уволнение. Несъвместимо с пагона на служител на  МВР е такова поведение.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

Също така през годините трима ръководни служители са позволили Семерджиев да бъде наказан само административно при положение, че е имало достатъчно данни за извършени други престъпления. Полицаите са били от различни столични управления. 

Материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата вместо това е наложено административно, очевидно с цел да бъде спестена наказателната отговорност. Ще има уволнения за всеки един служител от тези служители за които се съберат достатъчно доказателства. Вярва, че ще има и на ръководните служители, за които споменах.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

Разследването по случая продължава. Предстои да станат ясни и конкретните начини, с които Симона Радева е помагала на Георги Семерджиев.

Вижте и коментар на Аксения Мирчева във видеото.