Европа

Биляна Баркър: Кралицата беше най-добрият дипломат на всички времена

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Британците преосмислят присъствието на Елизабет II не само в обществен, но и в личен план, защото тя беше майка, съпруга, баба и прабаба, кралица и символ.

Това каза от Лондон пред Euronews Bulgaria журналистът Биляна Баркър.

С нея ще си отиде една епоха, която е свързана с дълбоки промени в исторически план. Тя беше шофьорът на линейките по времето на Втората световна война, майката, която животът не пощади с различни предизвикателства от страна на бракове и взаимоотношения в самото семейство, бабата, която така и не разбра противоречията в съвременните аспирации на своите внуци. Всички тези събития около нейния личен живот направиха кралицата не само монарха, който обединяваше, внасяше хармония, сила и дух в домовете на британците, но най-добрия дипломат на всички времена. Обединител на нацията, който успя да окуражи политиците да работят повече и да дават повече от себе си.

Много интересно ще бъде какво ще се промени от тук насетне и как обществото ще гледа на монархията. Чарлз идва на престола доста късно. Въпреки че се подготвяше за тази роля доста дълго. Дали ще има тази енергия и дух, тази мотивация да продължи делата на майка си и дали политическата обстановка, която е изключително трудна, ще му дадат възможност да реализира неговите лични аспирации и да постигне тази политическа стабилност и хармония, която неговата майка внесе като стандарт тепърва ще видим. Британското общество е толерантно и ще му даде шанс.

В такива моменти общността не се разклаща, тя много повече се обединява, каза още Баркър.

Вижте цялото интервю във видеото.