Култура

Стряскащи данни: Над една трета от българите не са прочели нито една книга за последната година

От Euronews България Euronews България

В международния ден на грамотността от Асоциация „Българска книга“ представиха стряскащи данни от национално представително проучване „Българинът и четенето“, проведено от „Алфа Рисърч“.

„Повече от една трета от българите (38%) не са прочели нито една книга за последната година. Тенденцията е стряскаща, но ние не сме се предали. Ще се борим за тази кауза докрай – каузата грамотност“, заяви в студиото на Euronews Bulgaria Петя Господинова, която е член на УС на Асоциация „Българска книга“

Тя посочи, че от 2014 г. насам се увеличили с 6% хората, които не са прочели нито една книга, като това засяга най-вече възрастовата група 18-30 години, посочи Георгиева.

За сметка на това обаче данните показват засилен интерес към книгите на дигитални носители.

„От 67,3% през 2014 г. в момента 52% са почитателите на хартиени книги, докато тези на книгите на дигитални носители са се увеличи от 37% до 47%“, отбеляза Георгиева.

За съжаление, най-младите, а вече техните родители, предпочитат да четат разни къси текстове в социалните мрежи и не предпочитат задълбочените четива.

Петя Георгиева, член на УС на Асоциация „Българска книга“

Резултатите от проучването показват, че нечетящите са хора с основно образование или частично със средно образование, упражняващи нискоквалифициран труд, възрастни и пенсионери, както и хора живеещи в много малки населени места със затруднен достъп до книги.

Спорадящо четящите са хора със средно образование, във възрастовата група 18-40 години, със средни доходи и засилен интерес към общуването в интернет и различни занимания в мрежата.

При редовните читатели преобладават жените – над 60%. Висшисти, в големите градски центрове и столицата, с високи доходи. Най-четящи са хората на възраст между 45 и 60 години.

Четенето като хоби остава обаче в топ 5 на любимите занимания на хората през свободното време, отбеляза Георгиева.

„Най-важна е семейната среда, защото интересът на децата към книгите би трябвало да се зароди още в най-ранна детска възраст, а няма кой друг да създаде тези навици, освен родителите. След това се нарежда училището“, подчерта Георгиева.

„37% от всички интервюирани родители казват, че четат на своите деца, 44% – четат време на време, а 17% казват, че дават на децата си електронни устройства“, цитира тя още данни от проучването.

„Ситуацията е сериозна, но не смятам, че трябва да останем безучастни и да се предаваме“ убедена е Георгиева и добави, че организацията намира подкрепа в институциите, които са били запознати с резултатите от проучването.

„Ще продължим да търсим съдействие и помощ от тяхна страна“, увери тя.

Целия разговор вижте във видеото.