Свят

На изненадващо посещение в Киев Блинкен обяви 2 млрд. долара военна помощ за Европа

От Euronews България Euronews България

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е на изненадващо посещение в Киев, обяви днес нова военна помощ от два милиарда долара за европейските страни, които са изложени на заплаха от Русия, включително и за България, предаде БТА, позовавайки се на АП.

На среща с високопоставени украински представители Блинкен заяви, че сумата е дългосрочно военно финансиране за Украйна и за още 18 държави от региона, включително членове на НАТО и регионални партньори в сигурността, които са под "най-голям потенциален риск от бъдеща руска агресия".

В съобщение на Държавния департамент се казва, че от двата милиарда, които трябва да бъдат одобрени от Конгреса, около половината ще бъде разпределена между Албания, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Словения, Хърватия, Черна гора и Чехия.

Отделно по-рано днес шефът на Пентагона Лойд Остин обяви на конференция в Рамщайн, Германия, 675 милиона долара военна помощ за Украйна.

С поетите днес ангажименти от САЩ американската помощ за Украйна от началото на мандата на президента Джо Байдън вече е на стойност 15,2 милиарда долара.