Европа

От Сърбия Ердоган поиска ускоряване на диалога между Белград и Прищина

От Euronews България Euronews България

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска съществена част от настоящите преговори да се фокусира върху дипломатическите кризи в Западните Балкани. Ердоган направи посещение в Белград, където разговаря със сръбския си колега Александър Вучич.

Той подчерта значението за Турция на мирния процес в Косово и целостта на Босна и Херцеговина.

Когато става въпрос за Косово и Сърбия, казахме, че сме готови да предоставим подкрепа по всякакъв начин. Има положително развитие и се надявам да получи тласък, защото Балканите не могат повече да толерират подобен проблем.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

Без да споменава Косово, Вучич увери Ердоган относно ангажимента на Сърбия към стабилността на Босна и Херцеговина.

"Говорихме дълго време по всички важни въпроси, за стабилността в региона. Колко е важно да се запази мира. Повторихме възгледите си за целостта на Босна и Херцеговина. Уважаваме Дейтънското мирно споразумение и Република Сръбска в рамките на Босна и Херцеговина", увери сръбският президент Александър Вучич.

Турция финансира и участва в изграждането на магистрала, свързваща Белград с Прищина.

ЕС и балканските страни искат инфраструктурният проект да бъде завършен като положителен политически знак в трудни времена.

"Финансирането на проекта е осигурено от различни страни. Не само Турция, но има и вътрешно финансиране от Сърбия и Босна и Херцеговина. Всичко се движи по план", каза Александър Меджедович от Комитета за външноикономически отношения на турската икономика.

Украинският конфликт увеличи необходимостта от по-нататъшно стабилизиране на Западните Балкани. Специалният пратеник на ЕС за Косово Мирослав Лайчак ще пътува този петък за Прищина, за да ускори преговорите със Сърбия.