Европа

Напрежението между Косово и Сърбия продължава, Еди Рама призова за диалог

От Euronews България Euronews България

Сърбия и Косово продължават да спорят за регистрационните табели на моторните превозни средства. Макар че бе постигнат частичен компромис по въпроса, Прищина не се е отказала да наложи изискването всички сърби да сменят табелите на колите си с такива, на които са изписани името и герба на Косово.

Междувременно, премиерът на Албания Еди Рама се включи задочно в спора между Белград и Прищина, използвайки срещата на върха на "Отворени Балкани" в Сърбия, за да опита да спре ескалацията на напрежението между двете страни.

В интервю за Euronews Рама разкритикува твърдия подход на косовския премиер Албин Курти към Сърбия.

Всеки знае, че съм 100% на страната на Косово, когато става въпрос за признаване, но не е тайна, че когато става дума за диалог със Сърбия, имам различна гледна точка от тази на косовското правителство.

Еди Рама, премиер на Албания

Правителството на Курти иска сърбите, живеещи в северната част на Косово, да започнат да използват регистрационни табели за автомобилите си с герба на Косово и името на републиката от 1 септември.

Ако те не спазват новите изисквания, от края на октомври колите им ще бъдат конфискувани.

В момента не виждам никакво решение. От 1 септември със сигурност ще продължат кампанията си и ще се опитат да принудят сърбите да си сменят номерата. Курти каза на преговорите в Брюксел, че смята, че ще успее.

Александър Вучич, президент на Сърбия

ЕС и други страни от региона искат да избегнат голяма криза между Косово и Сърбия. Брюксел успешно посредничи за частично споразумение между Белград и Прищина в края на август.

Спорът за регистрационните табели може да подкопае тези усилия.