Европа

Разгорещен дебат в германския парламент за разходите за енергия

От Euronews България Euronews България

Политиците в Германия влязоха в остър спор, търсейки вина за настоящата криза с цените на енергията. Канцлерът Олаф Шолц загуби обичайното си хладнокръвие, отправяйки критики към предишното правителство на Ангела Меркел, че е оставило страната в несигурно положение, като не е развило възобновяемите енергийни източници.

Дебатът за бюджета се нажежи, след като лидерът на основната опозиционна партия ХДС, Фридрих Мерц, обвини Шолц и неговите коалиционни партньори, че са провалили германския народ на фона на енергийна криза и резкия скок на цените.

Не подценявайте страната ни, не подценявайте гражданите ѝ. И докато ръководените от Християндемократическия съюз министерства не смятаха за никакъв проблем, че съоръженията за съхранение на газ в страната бяха празни миналата година, ние въведохме закони и наредби, които промениха ситуацията.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

„Дори опозицията не успя да хвърли собствения си провал като проблем на новото правителство, ние го бяхме решили, преди те да разберат, че го има“, добави още Шолц.

В неделя канцлерът представи трети пакет от помощи на стойност 65 милиарда евро, който има за цел да облекчи възможно най-много граждани. Сред мерките е заложена спирачка на цената на електроенергията, която ще гарантира на потребителите фиксирано количество електроенергия на цена, ограничена от държавата.

В съседна Австрия правителството на консерватори и Зелени прие наредби за ограничане на цените на електроенергията, които ще влязат в сила от декември и трябва да облекчат домакинствата до юни 2024 г. Цената на тока ще бъде ограничена до 10 евроцента на киловатчас и може да донесе на едно домакинство облекчение от около 500 евро годишно.