Общество

Експерт: МВР може за 3 месеца да издири всички системни нарушители на пътя

От Euronews България Euronews България

По принцип имаме едни изключителни хаотични действия след всяка катастрофа – едни пиар акции, които най-често продължават от няколко дена до един месец след всяко тежко пътнотранспортно произшествие. И ние оставаме отново с въпроса, който гложди всеки български гражданин – защо това се случва и какво може да се направи.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Емил Марков от Института за пътна безопасност (ИПБ).

След поредната тежка катастрофа с жертви, войната по пътищата беше тема на среща днес между представители на ИПБ, АПИ, регионалното министерство и прокуратурата. Инициативата е дошла от главния прокурор, стана ясно от думите на Емил Марков, който изрази учудване от отсъствието на представители на МВР, след като по-рано участвието си на срещата е потвърдил лично самият министър на вътрешните работи.

Основен проблем в сферата на пътната безопасност е липсата на институционално лидерство, смята експертът.

Може би е времето една неправителствена организация като ИПБ да поведе институциите в откриването на грешките и пропуските, поради които се случват тези тежки катастрофи

Емил Марков, Институт за пътна безопасност

Една от новините на днешната среща е, че ще се назначават експертизи при всяко тежко пътнотранспортно произшествие, за да се установи доколко пътищата имат вина в съответната катастрофа и в крайна сметка да се носи наказателна отговорност отстрана на общините и АПИ.

Марков разясни, че едно от исканията, които са отправили към главния прокурор, е свързано с предоставянето на методически указания към прокурорите да се разследва в много по-голяма яснота доколко пътните условия са съпричинили съответната катастрофа.

„В държавата, в която имаме най-много смърт на пътя и най-лошите пътища веднъж завинаги да си кажем, че не е възможно според официалните статистика само 0.5% от всички пътнотранспортни произшествия да се случват поради съпричиняване от лоши пътни условия“, коментира експертът по пътна безопасност.

При почти всяка катастрофа, която се случва на лоши пътища, се обявява, че причината е в т.нар. „несъобразена скорост“, а всички водачи знаем, че пътищата са изключително лоши.

Емил Марков, Институт за пътна безопасност

Марков посочи, че при над 40 хил. разпореждания от контролните органи наказателните постановления спрямо местните власти са едва 3, което по думите му е смешно и абсурдно.

„Лошите пътища допринасят за това водачите да се изморяват и да допускат повече грешки“, подчерта пътният експерт.

Той обясни, че концепцията на ИПБ „Мисия нула“ е адаптирана от шведския модел „Визия нула“ и се базира на идеята, че всички хора допускат грешки, но чрез подобряване на средата около тях тези грешки да не водят до тежки последствия.

Системните нарушители са хора, които водят до разрушаване на общата дисциплина на пътя.

Емил Марков, Институт за пътна безопасност

„МВР може само за три месеца да издири всички системни нарушители, да им наложи наказателни постановления, а защо не и принудително-административни мерки, т.е. вземане на СУМПС, сваляне на регистрационните номера, но включително и конфискация на техните автомобили“, отбеляза пътният експерт.

„Очевидно, че на хората, които карат безумно, употребявайки алкохол и наркотици, няма как им окажем особено влияние само чрез обикновени фишове и глоби. Аз не виждам нищо страшно в това да се отнемат и автомобили“, добави още Марков.

По думите му другата голяма новина от днешната среща с държавните институции е, че за първи път се въвежда т.нар. извънсистемен контрол, като всички възлагания за ремонт и поддръжка на пътища следва да станат публични.

Целия разговор вижте във видеото.