Европа

Международен анализатор: Сваляне на Путин? Несериозно!

От Euronews България Euronews България

Слуховете за свалянето на Путин са несериозни на този етап, защото руската история показва, че подобен тип вътрешни и безкръвни преврати са много малко. Опозицията в Русия няма как да действа легално, затова ние не знаем нищо за нея.

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria международният анализатор доц. Искрен Иванов. По неговите думи санкциите срещу Русия ще се засилват.

„Още повече, че Европа и Америка работят в тясна координация помежду си. Съмнявам се някоя европейска държава да излезе извън рамките на тези координирани действия, особено сега, когато Украйна обърна бойните действия“, посочи анализаторът.

Два възможни сценария за развитие на енергийната криза

„Единият е кризата да се задълбочи, прераствайки в потребителска криза“, посочи той и добави, че това е по-вероятният сценарий предвид изявленията на руското правителство, че Москва няма да пусне газа към Европа по „Северен поток-1“, докато ЕС не свали санкциите срещу Русия.

По думите му една такава стратегия е напълно съвместима с основните механизми, по които функционира руската външна политика, защото т.нар. „gas policy” или „политика на газов шантаж“ винаги е присъствала в репертоара на руските политици.

Вторият сценарий, който доц. Иванов вижда, е напрежението да спадне, но според него това едва ли ще се случи предвид продължаващата контраофанзива на украинската армия в района на Херсон, както и „непреклонността на Европа да налага все повече санкции на Руската федерация“.

Очаква ни тежка зима

В България ни чака доста тежка зима, смята анализаторът. Той посочи, че азербайджанският газ може да пристигне у нас най-рано през 2025 г.

Според доц. Иванов, ако доставките на газ към България спрат напълно, най-вероятно ще преминем към мазут.

„Единственият възможен вариант, от който можехме да се възползваме, за да обезпечим зимния сезон, бяха американските танкери“, допълни анализаторът.

Той призова за незабавно изготвяне на стратегия, въз основа на която да бъде начертана пътна карта за зимния сезон.

Преговорите с „Газпром“ не са рационална опция. Да, диверсификацията на руския газ трябва да става плавно – ние не можем да срежем тръбите и да кажем просто, че от утре сме еманципирани.

Доц. Искрен Иванов, международен анализатор

Дори обаче да имаме договорки с „Газпром“ ние не знаем, ако в един момент бъдем поставени в ситуацията на Орбан и унгарското правителство, дали от нас няма да се изисква някакви политики, които са в ущърб на ЕС. Дали това няма да доведе до сблъсъци между нас и нашите европейски партньори и ако доведе – каква ще бъде цената, която ще трябва да платим“, предупреди доц. Иванов.

Анализаторът коментира още, че правителството стъпва върху много тънък лед, преговаряйки с „Газпром“.

Целия разговор вижте във видеото.