Европа

Макрон призова французите да намалят консумацията на енергия, за да се избегне режим на тока

От Euronews България Euronews България

Французите бяха призовани да намалят потреблението на енергия през следващите месеци, за да се избегне риска режим на тока през зимата. 

Предупреждението беше отправено на фона на ново напрежение с Москва за доставките на газ.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че са необходими доброволни усилия. За всеки случай се подготвят и планове за принудително пестене на енергия.

Ако колективно се държим по-трезво и пестим енергия, тогава няма да има режим и няма да има спирания на тока. Целта ни е, ако имаме много студена зима, ако се изисква европейска солидарност, да може да преминем през този период и да спестим около 10% от енергията.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Ако се наложи, в знак на европейска солидарност, Франция е готова да доставя газ на Германия през зимата. 

Опасенията от влошаване на енергийната криза се засилиха след като Русия спря доставките на газ към Европа през Северен поток-1. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че руският президент използва енергията като оръжие и манипулира пазара.

Тя добави, че блокът подготвя предложения за подпомагане на уязвимите домакинства и бизнеси за справяне с високите цени на енергията. И че ще бъде предложен таван на цените на руския газ, доставян по тръбопроводи. В същото време ще се подкрепят производителите на електроенергия.