Политика

Демерджиев: Най-малко 10 гранични полицаи са участвали в схеми за трафик на мигранти

От Euronews България Euronews България

Поне десетима гранични полицаи са участвали в различни схеми за трафик на мигранти, обяви пред журналисти в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

От думите на силовия министър става ясно, че те са били част от различни териториални подразделения на „Гранична полиция“ на границата с Турция. Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик, коментира Демерджиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че "Вътрешна сигурност" работи по изясняването на този въпрос, с взаимодействие с прокуратурата.

"Ще пристъпим към преместване на хора, за които нямаме достатъчно доказателства, че са замесени в такъв трафик, но имаме убедителни данни", добави още министърът на вътрешните работи. 

Демерджиев коментира и проверките, свързани с незаконна сеч в района на Карлово, която може да е свързана с наводнението в региона.

Той съобщи, че следващата седмица със земеделският министър ще извършат съвместни проверки и ще посетят и други райони, където има такива данни. Ще извършим документални проверки на място какво и как се добива и разрешено ли е по законния ред, обясни Демерджиев. По думите му ако се констатира, че има нарушения, сеч извън разрешената или в непозволени обеми и места, ще се предприемат всички действия в рамките на правомощията на МВР.

В сряда, след заседанието на Министерски съвет, са поканени кметът на община Карлово и областният управител на Пловдивска област, за да докладват за положението, каза министърът. Той уточни, че идеята е всеки от министрите да предложи в рамките на своите възможности с какво може да се помогне на населението и пострадалите райони. Комисията за бедствия и аварии действа за цялата страна, но отложихме заседанието с една седмица, за да може да се включи и този район, допълни Демерджиев.

Иван Демерджиев присъства на тържествения молебен в катедрален храм „Света Богородица" в Пловдив по повод 137-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив.