Общество

Доброволци помагат за отводняването на къщите в наводнените села в Карловско

От Euronews България Euronews България

В деня на Съединението – една история за обединение и съпричастност от потопеното село Трилистник.

За ситуацията на терен разказа пред камерата на Euronews Bulgaria доброволецът Атанас Даков от организацията „Пловдив 112“.

Той обясни, че доброволците от „Пловдив 112“ се намират в село Трилистник вече четвърти ден, като продължават да изпомпват вода от потопените къщи в селото с помощта на мото помпи.

Даков подчерта, че за тях е приоритет премахването максимално бързо на последиците от наводнението – водата, наносите калта, за да може да бъде запазено максимално имуществото на пострадалите.

След това компетентните служби следва да извършват оглед и изготвят оценка на щетите, респективно размера на компенсацията на собствениците с увредено от наводненията имущество, посочи доброволецът.

Активистите на „Пловдив 112“ най-вероятно ще останат в село Трилистник поне още няколко дена, стана ясно още от думите на Даков.

"Това, което ни обединява е желанието ни да вършим добро, да минаваме специализирани обучения за работа с различни техники. В случая на пример работа с мото помпите, така че да бъдем максимално ефективни и полезни, както помагайки на структурите на пожарната, така и на населението", подчерта Даков.

Неговият призив е хората да бъдат по-добри и съпричастни и тези, които наистина желаят да бъдат от полза на обществото и пожарната, да се включват в доброволните формирования.