Икономика

Икономист: Еврото губи стойност заради войната в Украйна и енергокризата

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Падането на курса на еврото под този на долара е продължение на съществуващ тренд от началото на войната в Украйна. Тя доведе до висока цена на енергоносителите, оттам на висока инфлация.

Това каза за Euronews Bulgaria икономическият експерт Евгений Кънев.

Другият основен фактор е, че междувременно в американската икономика се вдигат лихвите по-бързо, отколкото в европейската. Това води на отлив на капитали от Европа към Америка, от което еврото губи стойност.

 

Докато не видим някаква ясна картина за края на войната или поне опция за решение на голямата енергокриза в Европа, най-вероятно ще бъдем свидетели на продължаване на този тренд.

Очаква се този месец Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне лихвите с 0.5 процентни пункта. Това временно ще забави тази тенденция, но тя не може да бъде напълно овладяна, защото има война. Втората причина е, че ЕЦБ не може да си позволи същата гъвкавост като американската, защото прекаленото увеличаване на лихвите би затруднило много изплащането на тежките дългове на Гърция и Италия и това още повече да отслаби еврото, защото ще събуди спекулантски апетити.

 

Въпреки че българският лев е обвързан с еврото, по неясни причини България е сключила договора с „Газпром“ в долари. Така е и договорът на „Лукойл“ за доставките на нефт, както и вноса от трети страни на метали и суровини. По този начин ще се качва инфлацията у нас и в целия Европейски съюз.

За Хърватия няма кой знае какво значение дали са в Еврозоната или не, тъй като куната, подобно на лева, е обвързана към този механизъм да поддържа близък до фиксиран курс към еврото. Ние сме по-пригодени от тях за влизане в Еврозоната заради това, че дълги години сме във валутен борд. Ако има неблагоприятни ефекти за Хърватия, те няма да се дължат толкова на еврото, колкото на тези вносни ефекти на суровините, от които Европа зависи, за да може да поддържа своята икономика.
Вижте цялото интервю във видеото.