Култура

Виртуозът Емануил Иванов: Музиката е особено важна в моменти на кризи

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

През най-тежките години на окупацията на Ленинград през Втората световна война Шостакович написва своята Седма симфония. Премиерата е в това състояние на окупация, без никаква храна и недостатъчно отопление. След премиерата аплаузите са продължили между половин и един час.
Така отговори на въпрос на Euronews Bulgaria дали във времена на кризи на хората им е до музика пианистът-виртуоз Емануил Иванов.
Това е само един пример колко са важни изкуството и музиката във всеки един момент, особено в тежките моменти.
За премиерата си в „Ла скала“, която бе в разгара на Ковид пандемията и без публика, Иванов каза, че се е чувствал странно.

 

Нашето изкуство е пряко обвързано с директния контакт с публиката. Въпреки това, благодарение на съвременните технологии, човек може да се настрои да усеща публиката някъде там.

Иванов каза, че предстоящият концерт на 7 септември в зала „България“ в София е много специално събитие за него, защото соловите концерти на голямата сцена са относителна рядкост. „Това е голяма чест, но и голяма отговорност за мен. Ще представя доста разнообразна програма на публиката, която представя различни черти от моя музикален характер“, разкри пианистът.

Вижте цялото интервю във видеото.