Общество

Директор „Басейнова дирекция“: Причината за наводнението е многото дъжд, а не непочистените корита

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

През миналата година „Басейнова дирекция“ е дала предписания за почистване на участъка между Слатина и Розино по река Стряма. По мои данни не е установен последващ контрол както трябва.

Това каза пред Euronews Bulgaria Васил Узунов, директор на басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

По думите му, това ще бъде едно от нещата, които той като нов директор ще предприеме – превантивния контрол и проследяване на изпълнението му.

Процедурата по изпълнение на тези предписания е доста сложна, защото е свързана с финансиране както от фонда към Министерски съвет за бедствия и аварии, така и средства, необходими на „Напоителни системи“ да поддържат дигите и бермите на реките.

 

Причината за наводненията са големите количества дъжд, които са се изсипали в промеждутък от 14 часа. За най-пострадалите села причината не са непочистените корита, а този дъжд, който се е изсипал – над 200 кубика на кв. м.

Почистването е спомагащ фактор за предотвратяване на бедствие, но основната причина е, че коритата не са проектирани за такива количества вода.

Другото място където имаме предписания за почистване на коритата е надолу по Стряма близо до Трилистник, но скъсването на дигата е над това място, където са предписанията, допълни той.

Вече ситуацията се успокоява, няма тревожни сигнали и преливане на язовири, каза още Узунов.

Вижте цялото интервю във видеото.