АвтоФест

Авто Фест, 02.09 – стартираме силно 8-и сезон с тестове на Ferrari Roma и Volvo C40 Recharge

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

Ferrari Roma

 

Не всеки ден тестваме Ferrari. И още по-рядко автомобил от истинския клас GT. Където определено има конкуренция. Ferrari Roma излиза срещу Aston DB11 и Bentley Continental GT. Но Ferrari винаги е успявал да направи автомобили с душа и нрав, които да ги отличават. Кръстеният на италианската столица модел е купе с 2+2 места, умален вариант на 812 Superfast. Но не се залъгвайте от местата отзад, ще ви свършат работа единствено за багаж.

Големият Continental GT? Само като идея. Тук се преследват Porsche 911 Turbo, Mercedes-AMG GT R и подобни малки двуместни купета с четири седалки както обичаме да ги наричаме. Все пак, Roma тежи само 1570 килограма и наистина като застанете до него разбирате, че това е малка кола.

Според Ferrari 70% от собствениците на Roma ще са нови за бранда. Задачата на Ferrari Roma е да бъде подходящ за всекидневна употреба. Затова и няма как да бъде агресивно и остро. Но дали? Колата е висока, няма бутон за повдигане на предния мост за минаване на легнали полицаи. Стартирате с бутон на волана, централният дисплей с портретна ориентация е само за навигация и климатик, всичко останало и важно е на арматурното табло пред шофьора. За пътника също има екран, който е за климатика.

Още с отварянето на вратата усещате, че това не е нормална кола, а нещо луксозно – материалите, формата на седалката, воланът, цялостния дизайн – всичко е едно ниво над това, с което е свикнало нормалното око. И да, вътрешността не говори много за лукс, а повече за спорт.

Предавателната кутия се управлява с бутони и планките на волана, разбира се използва технология от Формула 1. Докосвате планката и включвате на първа. Първоначално автомобилът стои кротко на автоматичен режим на кутията, но всичко приключва при първото леко подаване на газ за изпреварване. От 7-а предавка на 80 км/ч кутията връща две-три предавки и задницата на момента тръгва. Леко отпускане на педала я намества. Същото става и при 100, при 120, и по-нагоре. Когато и да настъпите, дори леко, задницата тръгва и това е на нормален и комфортен режим. Нещата стават още по-луди когато завъртите надясно червения ключ на волана на рейс или изключите системите за сигурност. Определено асфалтът в София е толкова хлъзгав, че не можете да подадете и половината от газта. А често и четвърт. Автомобилът е лесен за контрол, но постоянно трябва концентрация и нито миг спокойствие.

Абе, не е много лесен за контрол, изглежда лесен в ръцете на някой, който пързаля коли от години... но да се върнем към старта в такава кола. Типичен за скоростна кутия с двоен съединител – просто трябва да дадете малко газ, защото го няма лекото тръгване като при пълните автоматици. Още с потеглянето усещате, че колата има голям капацитет, защото сте натиснали педала с няколко милиметра и вече нещо се случва, а след това всичко ви пренася в друг свят – във Ferrari сте.

Дизайнът е дело на шефа на стиловото студио Флавио Манцони. И определено е един от най-красивите и изчистени в гамата. Няма странни отвори за охлаждане или други странни аеро елементи, всичко е така, както бе през 80-те и 90-те. Само LED фаровете издават, че вече сме в новото хилядолетие и 2022. Отзад има подвижен спойлер за увеличаване на притискането, който има три степени. Виждате го в задното огледало когато работи.

Зад волана се чувствате като в самолет и определено ускорение е подобно. Когато успеете да намерите достатъчно непрашна права. Макар всекидневен модел, аеродинамиката работи в пълна сила и освен задно крило има вортекс генератори отпред.

Дизайнът – когато излезе Roma всички се мъчеха да го оприличат на нещо, но така и не успяха – от където и да го погледнете – от всеки един ъгъл, автомобилът е красив – предницата, фаровете, страничната линия с издиганията над гумите, задницата, стоповете, всичко, цялостната визия просто ви казва Уау!

Двигателят е V8, монтиран отпред, както на всяко GT. Мощността 620 к.с., а максималният въртящ момент 760 Нм. Естествено това не са рекордни цифри и дори могат да ви ги предложат германските седани и комбита. Както и максимална скорост 320 км/ч, макар и при тях с малко тунинг. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,4 сек. също не е сензация. Това, което е, е начинът, по който ги постига. Усещате ритането на всяко натискане на педала. Преминава през вас. Но отново, доста контролирано спрямо по-острите модели на компанията. На над 5000 об/мин вече сте в лунапарк, а прекъсвачът идва след 7500. Кутията има 15% по-бърза смяна на възходящите предавки и 21 на сто на низходящите. Естествено моторът е и по-ефективен, но в случая не следим среден разход и нито един собственик на колата няма да го прави.

Отпред, но много повече в средата на купето – там се намира двигателят, за най-добър баланс. А за поведението на двигателя с точно тази скоростна кутия ще кажем само едно – темперамент – във всеки един момент на всяка една предавка във всеки един режим. Колата просто иска да ви го покаже. Благодарение на активното окачване има голяма разлика в поведението му в различните режими, да двигателя се държи различно също, но ви напомня за себе си. Точно това отличава автомобила от скучните германски машини, в които има тонове контрол, тонове сцепление и всичко се случва плавно – е тук се случва по италиански. Представете си Roma като италианка – красива, но тя няма да седи на един стол и да мълчи – ще ви показва, че е тук!

Със сигурност във Ferrari знаят как да правят добри и бързи коли. Тази е поредният шедьовър, направен за нови и настоящи клиенти, които не са най-големите майстори зад волана. Но със сигурност ще станат, за да оцелеят в постоянно напрегнатото каране, особено по нашите пътища.

 

Volvo C40 Recharge

 

Когато нещо добро стане още по-добро. Това е Volvo C40 Recharge, по-стилният вариант на ХС40, който ви представихме миналата година. Изцяло електрическата кола е базирана на компактната модулна архитектура на компанията, създадена заедно с Geely Group.

Отпред моделът е сходен с ХС40, основните разлики са след В-колоната. Задната част е по-ниска и по-скосена, стоповете имат изваян дизайн. Фаровете са с пикселова технология. Панорамният покрив се предлага като стандарт и подобно на Tesla има за цел да ви слее с природата.

Гони се повече аеродинамика за повече ефективност и по-нисък разход съответно, но и изглежда по-добре, не че XC40 изглежда лошо.

Отвътре е уютно, има специална тапицерия, създадена от 30% вълна с контролирано производство и 70 на сто полиестер. Въздухът се пречиства от твърди частици и полени.

Навигацията и мултимедията са създадени заедно с Google. Разполагате с функции като Google Maps, Google Assistant и Google Play, ъпдейтите са автоматични по въздуха. Затова и бързо въвеждате адреса в търсачката, след което виждате калкулацията на колата на колко процента от батерията ще стигнете. И така лесно може да изберете с каква скорост да карате, ако сте на магистрала и дълъг път. Разходът в града е около 16 кВтч/100 км, естествено на магистрала скача над 20. Автомобилът е чудесно обезшумен, затова се наслаждавате с пълна сила на аудиото от Harmon Kardon.

Батерията е 78 кВтч, която се зарежда от 10 до 80% за само 30 мин. Пробегът е 451 км по WLTP, в реалния свят естествено по-малко. Двата мотора осигуряват мощност 408 к.с., което е доста. Времето за ускорение до 100 км/ч е само 4,7 сек. От следващата година ще се предлага и версия с един мотор на предната ос с по-малка батерия 69 кВтч, при която пробегът ще е 438 км.

Разходът, да беше ни леко притеснено на влизане в София след разходка до гребната база в Пловдив. До там и обратно карахме със скорост между 120 и 140 по магистралата и след това с ограниченията, което е общо около 300 километра, и накрая се наложи да намалим скоростта.

Батерията тежи цели 500 кг и го усещате в завоите, макар шасито да е много стегнато и спортно. Но нямате режим спорт, нито еко. Рекуперацията е автоматична, разполагате само с режим за сняг. Разпределението на тягата е заключено 50:50 между осите, което е старата школа и няма изненади в завоите.

Няма и старт бутон, влизате в автомобила и вече е готов за тръгване, трябва само да включите на драйв. Когато отворите вратата се гаси. Имате обаче режим за каране с един педал, който също работи чудесно.

Зареждането на АС е до 11 кВт, ще ви отнеме цели 8 часа за пълно зареждане. На DC пълните с до 150 кВт, а ние успяхме да заредим с 50 кВт в Пловдив. За 20 мин. достатъчно, за да се приберем в София.

Разликата в цената между С40 и ХС40 e близо 5 хиляди лева – 107.5 срещу 103 и заслужава ли си по-дизайнеркото от двете? Това не е спортна, а практична многофункционална кола и бихме заложили на по-евтиното и с по-голям багажник XC40.