Общество

Учен: „Артемида 1“ е американска космическа „Жигула“

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Преувеличено е да говорим за провал за втория неуспешен опит на НАСА за изстрелване на ракетата „Артемида 1“, защото ракетата е на стартовата площадка и е в непокътнато състояние.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Светослав Александров, главен редактор на cosmos.bg.

Ракетата работи на течен водород, което е трудно гориво за работа и правят впечатление тези чести отлагания. Това е наследство от програмата „Космическа совалка“, тъй като ракетата е базирана на тази програма. В епохата „Аполо“ когато за първи път хора се отправят към Луната, първата степен на ракетата е работила на керосин-кислород. И в момента всички модерни създатели на космически ракети предпочитат да работят на керосин или на метан, което се счита за горивото на бъдещето и някой ден можем да го добиваме от Марс.

 

Тази ракета е стар дизайн от 70-те години на програмата „Космическа совалка“. А причината този дизайн все още да се използва е политическа. Конгресмените задължиха НАСА да използва тази стара конструкция, за да се пазят работните места от програмата на „Космическа совалка“.

Това е една програма, която по мое мнение изобщо не трябваше да съществува в днешно време, защото частният сектор вече се справя по-добре в строежа на космически ракети, каза Александров.

Най-ранната дата за старт след случилото се е краят на октомври, но няма да се изненадам и да остане за догодина. Лично аз се надявам НАСА да се откаже от тази мисия. НАСА трябва да излезе от ракетостроителния бизнес, защото ако на времето ракетите са били обект на държавните агенции, това вече не е така и това стана бизнес като всеки друг, допълни той.

Александров обясни, че именно защото „Артемида 1“ използва 40-50-годишни технологии я е нарекъл американската космическа „Жигула“. Водородните двигатели са реликви и имат много недостатъци, тъй като водородът се просмуква в металите и ги отслабва.

Китай от своя страна са постигнали над 103 успеха на ракети от серията „Лонг марч“, което е рекорд за успеваемост за китайската космонавтика. През октомври, когато очакваме нов опит на американците да изстрелят „Артеида 1“, китайците ще изстрелят втория си модул, който да прикрепят към космическата си станция и с това нейната базисна конфигурация ще приключи и ще имаме постоянно присъствие на китайски астронавти в орбита.

Вижте цялото интервю във видеото.