Добро Утро, Европа

Голямото завръщане на фестивала "Джаз а ла Вилет" в Париж

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Джаз, най-ценното от изобразителното изкуство на XX век, фантастични филми – всичко това може да се види на европейския континент в следващите дни.
Това е голямото завръщане на фестивала "Джаз а ла Вилет" в Париж. Тази година американските изпълнители ще завръщат, след като последните 2 години нямаха шанс да стъпят на европейските сцени. "Джаз а ла Вилет" показва истински легенди като Фред Уесли и неговия брас бенд, които са свирили с Джеймс Браун. Има и много нови таланти.
Любителите на изобразителното изкуство могат да се насочат към Дорсодуро във Венеция, където да разгледат зашеметяващата колекция на Пеги Гугенхайм. Всички значими имена на XX век са събрани в Палацо Вениер деи Леони. Картини и скулптури са разположени както в двореца, така и в неговите градини. Има и рядка изложба, посветена на сюрреализма.
Всяка година Брюксел се превръща в столица на фантастичния филм. Фестивалът BIFFF е един от най-големите по рода си. Той ще покаже над 100 заглавия от различни жанрове – трилър, научна фантастика, хорър, анимация и други. Ще има световни, европейски и белгийски премиери, а публиката вече купува трескаво билети.