Добро Утро, Европа

Украинци, живеещи до АЕЦ „Запорожие“, се страхуват от най-лошото

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинците, живеещи в близост до АЕЦ „Запорожие“ изпитват страх да не се случи най-лошото. Живеят ден за ден, мислят само за безопасността на семействата и близките си. Боевете в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа не спират. 

Почти всеки ден жителите на Зоря, малко село на около 18-ина километра от Запорожката атомна електроцентрала, чуват експлозии, избухващи само на няколко километра от къщите им. Но не ги плаши толкова постоянният обстрел, а рискът от авария в комплекса, която може да донесе ужасяващи последствия за живеещите в района.

 

Разбира се, най-страшно е ако нещо се случи с атомната централа, защото всички – деца и възрастни – ще бъдем засегнати. Ако тя бъде взривена, ще последва ад.

Наталия Стокоз, жителка на с. Зоря 

Наталия се информира за случващото се около селото й от новините или от съобщения на близки в социалните мрежи. Опитва се да успокои децата си, 11-годишната Соня, 8-годишният Богдан и 3-годишната Вероника, когато експлозиите се чуват толкова близко.

 

Да, има безпокойство, защото сме доста близо, на 18-ина километра е, ако вървите в права линия. Има опасност поради войната. Но слава Богу, събрали сме реколтата от жито. Успяхме да го съберем въпреки извънредните обстоятелства. Но сега започнаха да стрелят повече.

Олександър Паско, фермер от село Зоря

Като предпазна мярка властите раздадоха таблетки йод и маски на живеещите близо до АЕЦ „Запорожие“ още в първите седмици, след като тя бе превзета от руските сили. Наскоро раздадоха йод и в град Запорожие, която се намира на 50 км от завода.
Сега ситуацията е по-спокойна и хапчетата могат да бъдат получени в училищата или здравните заведения.
Боевете между руските и украинските сили за надмощие продължават да бушуват близо до най-голямата атомна електроцентрала в Европа. А това разпали страхове за потенциална ядрена катастрофа, ако самата централа или реакторите й бъдат засегнати.