Европа

Сбогуване с Горбачов: Хиляди руснаци го изпратиха в последния му път

От Euronews България Euronews България

Хиляди опечалени се наредиха на опашка, за да отдадат почит на първия и последен президент на СССР Михаил Горбачов, възхваляван на Запад за това, че е помогнал за спирането на Студената война. На траурната церемония хората минаваха покрай отворения ковчег на Горбачов, край който стоеше почетен караул. Дъщерята на политика Ирина и двете му внучки седяха до ковчега. 

Отказът на Кремъл да обяви държавно погребение отразява неговото безпокойство относно наследството на Горбачов, който продължава да бъде хулен от мнозина у дома за разпадането на Съветския съюз.

В четвъртък Владимир Путин лично положи цветя пред ковчега на Горбачов в московска болница, където той почина. Кремъл обяви, че натовареният график на президента ще му попречи да присъства на погребението.

Тленните останки на Михаил Сергеевич, който си отиде във вторник на 91 години, бяха погребани в Новодевическото гробище в Москва, редом до тези на съпругата му Раиса. Преди това ковчегът му бе поставен в Колонната зала на Дома на съюзите – величествено имение от XVIII век, служило като място за държавни погребения от съветско време.

Любопитен момент бе отказът на официална Москва да изпрати последния президент на Съветския съюз с държавни почести и да обяви ден на национален траур, каквато чест бе оказана последно на Борис Елцин през 2007 г.