Европа

Задава ли се тъмна и студена зима в Европа?

От Euronews България Euronews България

Задава ли се тежка зима на фона на войната в Украйна и действията на Кремъл по ограничаване на доставките за Европа? Растат опасенията, че Москва може напълно да спре газа за европейските потребители, след като „Северен поток-1“ остана затворен и след изтичане на срока на рутинната профилактика. 

От своя страна, германското министерство на икономиката изтъкна, че газовите доставки не са застрашени.

"Продължихме твърдо и последователно с мерките за укрепване на независимостта ни от руския енергиен внос и в резултат на това сме по-добре подготвени, отколкото бяхме преди няколко месеца", обясни говорителка на кабинета.

Докато войната на Русия срещу Украйна продължава, Брюксел въвежда собствени мерки.

Твърдо вярвам, че сега е време за таван на цените на руския тръбопроводен газ за Европа. Това са краткосрочни мерки. Ще говорим за средносрочна промяна на структурата на пазара на електроенергия, тоест за отделяне на цените на газа от общата цена на електроенергията.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Докато Европа се подготвя за пълно спиране на руския газ и галопиращата инфлация и цените на енергията продължават да притискат потребителите, френското правителство се надява да избегне режим на тока тази зима.

Париж призова за европейска солидарност, включително за сключване на договори за доставка газ и електричество с Берлин и Мадрид.