Свят

Масова стрелба: Млад мъж застреля 10 души в Бъфало, Ню Йорк

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 16 105459

Поредна стрелба в САЩ. Най-малко един човек е бил убит, а четирими тежко ранени при стрелба в църква в Калифорния. Междувременно властите в Бъфало разкриха подробности за вчерашната стрелба, при която бяха убити 10 души в супермаркет. Според кмета на града нападението е екстремизъмна расова основа, а извършителят е искал да отнеме живота на възможно най-много тъмнокожи.

 

10 души бяха убити при масова стрелба с расистки мотиви в град Бъфало, американския щат Ню Йорк. 18-годишен бял нападател откри огън и застреля 10 цветнокожи в магазин за хранителни стоки. Още трима са ранени. ФБР класифицира нападението като "екстремизъм с расови подбуди". Президентът на САЩ Джо Байдън заговори за вътрешен тероризъм и поднесе съболезнования на близките на жертвите

"Трябва да направим всичко възможно, за да сложим край на подклаждания от омраза вътрешен тероризъм", посочи Байдън в изявление. Супермаркетът се намира в квартал, населен предимно от афроамериканци, на около 3 мили северно от центъра на Бъфало.  

 

Въоръженият мъж е слязъл от колата си, носел е тактическа екипировка - каска и жилетка. Имал е и камера, за да предава на живо деяниято си. След като слязъл от колата си застрелял още на паркинга четирима души. След това 18-годишният бял мъж влязъл в магазина и започнал да стреля.

Джоузеф Грамалия, полицейски комисар на Бъфало

Извършителят бе идентифициран като Пейтън Джейдрън, на 18 години, от Конклин, град в щата Ню Йорк, който се намира на около 320 км югоизточно от Бъфало. По-късно той бе изправен пред федерален съдия и му бяха повдигнати обвинения за убийства от първа степенСтрелбата се случи малко повече от година, след като въоръжен мъж уби 10 души в магазин за хранителни стоки в Боулдър, Колорадо, през март 2021 г.

При друга стрелба в САЩ - край мол в Лос Анджелис, бе прострелян и убит мъжЖертвата е била откарана в болница, но е починала от раните си, съобщи полицейското управление на Лос Анджелис. Не се посочват причини за криминалното деяние