Свят

Байдън обвини Тръмп и привържениците му в екстремизъм, заплашващ демокрацията в САЩ

От Euronews България Euronews България

В Съединените щати започна кампанията за междинните избори, на които се гласува за членове на конгреса и губернатори на някои щати. Те ще се проведат след 2 месеца и се разглеждат като тест за администрацията на Джо Байдън.

В обръщение, в най-гледаното телевизионно време, от Филаделфия, родният град на американската демокрация, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че поддръжниците на неговия предшественик заплашват демокрацията в страната.

Докато стоя тук тази вечер, равенството и демокрацията са подложени на атака. Не си правим услуга като се преструваме, че това не е така. Твърде много от нещата, които се случват в страната ни днес, не са нормални. Доналд Тръмп и привържениците му представляват екстремизъм, който заплашва основите на нашата република.

Джо Байдън, президент на САЩ 

„Ние чуваме, вие сте го чували, все повече и повече се говори за насилието като приемлив политически инструмент в тази страна. Не е, никога не може да бъде приемлив инструмент. Така че искам да го кажа просто и ясно: Няма място за политическо насилие в Америка. Точка. Никакво. Никога“, заяви американският президент.

Байдън, който встъпи в длъжност с обещанието да обедини страната, напоследък изостри реториката си.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Колин Макарти отвърна на речта с думите, че Байдън е “наранил тежко душата на Америка“.