Общество

Гешев награди 7 българи, помогнали на пострадалите при катастрофата със сръбския автобус

От Euronews България Euronews България
Geshev Nagrazdavane Katastrofa Avtobus Снимка: Прокуратура на Република България

Главният прокурор Иван Гешев награди седем български граждани, оказали първа помощ на пострадалите при тежкото пътнотранспортно произшествие със сръбски автобус на 14.08.2022 г. на автомагистрала „Тракия“, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Церемонията се проведе в присъствието на посланика на Република Сърбия Н.Пр. доц. д-р Желко Йович. На награждаването присъстваха още заместниците на главния прокурор Даниела Машева, Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Главният прокурор връчи плакети и грамоти „За заслуга“ на д-р Христо Стефанов, д-р Антон Елкин, Петър Канев, Живко Стамболиев, Ивилина Шкембиева, Илиян Шмилев и Теодор Бочев за проявена гражданска доблест при своевременното оказване на помощ на пострадалите сръбски граждани.

Иван Гешев благодари на наградените от името на Прокуратурата на Република България и заяви:

“За съжаление живеем във времена, в които добрата новина е лошата новина. Това, което си мислех, когато бях на мястото на катастрофата, е, че и новината за нея мина по тази линия. След няколко дни всичко се забравя. Затова ние като ръководство на Прокуратурата на Република България решихме да организираме това събитие, защото смятаме, че доброто не трябва да се забравя, а трябва да се повтаря. Да не забравяме, че на първо място сме хора. Да припомним, че ценности като любов, милосърдие, думи като отечество, родина, приятелство не са изчезнали, макар че са застрашени от изчезване“, цитират думите му от прокуратурата.

„Благодаря за възможността да присъствам на това сериозно и уникално събитие! Чест и почитания! Дълбок поклон! Вие ни припомнихте какво значат думите любов към ближния, грижа и жертвоготовност“, заяви сръбският посланик към наградените български граждани, изказвайки благодарност и от името на президента на Република Сърбия Александар Вучич, на министър-председателя Ана Бърнабич, както и от името на всички министри и институции в Република Сърбия.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева също поздрави отличените граждани за солидарността и смелостта.

„Днес е ден, в който бихме искали да изкажем признателност на онези, които са пример за изпълнен граждански дълг и човечност. Проявената от тях смелост и съпричастност, трябва да бъдат ценени, защото те показват, че българите сме смели и готови да помогнем на всеки изпаднал в беда“, заяви Сийка Милева.