Политика

ГЕРБ: Половината от кризите в държавата са "домашно производство"

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
GERB BGNES Снимка: БГНЕС

„След седмица ще представим управленска програма в детайли. Но кризите в България не са внесени отвън - ако те бяха вносни, можехме да се надяваме някой отвън да ги оправи. Но поне половината от кризите са абсолютно "домашно производство". И има мерки, с които да бъдат овладяни - като контрапункт на абсолютната безпомощност на предишното правителство.“ Това каза Томислав Дончев по време на извънредна пресконференция на ГЕРБ, предаде БГНЕС.

 

Излизането от кризата трябва да е общо дело. А някои кризи не могат да бъдат решат секторно: например МФ не може да намали високата инфлация самостоятелно. Ние предлагаме комплексен подход, след като тази част от инфлацията, която не е привнесена отвън, се дължи на високите цени на енергоносителите. Липсата на дърва за огрев е особено актуална: ние твърдим, че трябва да бъде възстановен старият модел, при който всеки ще има достъп до дърва за огрев на нормални цени.

Томислав Дончев, ГЕРБ

„Същото е положението с мигрантския натиск: ако се върне стария подход с добрите отношения между нас и съседните ни страни, нямаше да е толкова силен натиска по границите“, добави Дончев.

„Днес повече от всякога България се нуждае от адекватни и бързи дейности, за да се преборим с проблемите, които "Продължаваме промяната" ни завеща“, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ кризата е в два аспекта: първият е с доставките, при които ГЕРБ винаги се е стремила да постигне диверсификация. Който иска да работи за диверсификация, резервира капацитет, а не наема посредници, категорична бе Петкова.

"Булгаргаз" незабавно да обяви публичен международен търг за доставчици на втечнен природен газ, и да се сключат дългосрочни договори. Трябва да има диверсификация и на доставките на свежо ядрено гориво“, посъветва бившият министър.

 

Вторият аспект на кризата е в цените на природния газ и на енергията. Те са причина една голяма част от предприятията да намалят производството си, а други направо затвориха. Трябва да се преструктурира фонд "Сигурност" на енергийната система на страната - той трябва да обхване цялата сигурност на системата.

Теменужка Петкова, ГЕРБ

"Основният ни спор е с партията на посредниците - върна посредниците в газа, тока, нефта. Всичко се случва в полза на Руската федерация с подкрепата на партията на посредниците. И както и техните говорители да го обясняват, когато фактите говорят, страда народът", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ние по време на нашето управление, бяхме сполетени от три кризи: Миграционната, финансовата, и Ковид. И в трите се справихме най-добре от всички страни. А мигрантската криза - вчера директорът на Европол даде за пример акция от 2020 г. за един афганистанец в Лондон, като операцията се ръководеше от България. От нулева миграция, сочени за пример в Европа, в момента виждам усилията на МВР с Бойко Рашков, всеки ден ловят по 20-30-40 нелегални мигранти", посочи бившият премиер.

 

Същата финансова криза, перфектна буря, има и в тригодишната рамкова прогноза на МФ. До едно това, което сме говорили през тези 6-7 месеца, е написано там. Милиарди заеми. Ако днес сте си получили заплатата, не сте на излишък, - в края на месеца ще отидете да вземете кредит, защото в края на месеца нищо няма да ви остане. По време на нашето управление не позволявахме да се вдигне инфлацията. Сега всички говорят как са увеличи пенсиите - големият майсторлък е да продължим да плащаме пенсиите в следващите години, защото в рамката средствата не са включени. България в момента пръска кръв от неразумното управление на финансите. И не е сигурно при тази политическа нестабилност 15-те милиарда ще бъдат взети, и при какви лихва ще е това. Финансовата катастрофа на Асен Василев е непоправима.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

"Не разбирам защо ви интересува кой с кого ще управлява. Става въпрос за антикризисно правителство, което да ни преведе през зимата. България е с най-добре развитата газова инфраструктура на Балканите, и тя е 100% българска собственост. От какво да се срамуваме, в коя сфера някой е направил по-добро от нас? Така че никога не съм обръщал внимание на социологията, изборите са в ръцете на Радев и неговите министри. Ако не направят честни избори, няма да изпадаме в ситуация, в която броиха три дни гласовете на ИТН, за да ни изпреварят. Всичко става с флашките, софтуера и машините, които ги охранява Бойко Рашков. Няма сфера, в която да са били по-добри бившите управляващи. Пълен провал, една велоалея няма построена. Не мост, не "Струма", не виадукт, а пълен провал", допълни Борисов.