Икономика

Мартин Владимиров: Страната ни има големи залежи на шистов газ

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„От 1 октомври цените на природния газ ще паднат.“ Такава прогноза направи пред Euronews Bulgaria енергийният експерт от Център за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. По думите му в страната ни има големи залежи за добив на шистов газ. 

 

Ето какво още каза той:

Дори и най-консервативните изчисления показват, че България може да стане напълно независима от вноса на природен газ, ако разработи своите неконвенционални находища, но и да се превърне в огромен износител на природен газ за целия регион. Ние сме в едно време разделно, в което нашите политици трябва ясно да заявят на коя страна са в историята и да покажат, че могат да неутрализират зловредното руско влияние и да разработват огромния потенциал за енергийна сигурност на България. Защото става въпрос за енергийна, бих казал и климатична, сигурност.

Очаквам, че ако на 1 октомври потече финално газ през интерконектора с Гърция, цената му може да спадне значително, тъй като азерският газ в момента се търгува при стойности на практика 4-5 пъти по-ниски, отколкото цената на природния газ на пазара в Европа.

По принцип, екологичните протести срещу шистовия газ никога не са стъпвали на конкретни факти и наука. В този ред на мисли, имаме да си проведем едни дълбоки разговори, които са с обществеността, в които да обясним точно как се случва добивът на шистов газ, за да се разсеят всички съмнения за опасността от замърсяване на подпочвените води, унищожаването на реколтата и т.н. Това са все едни митове, които са насаждани години наред, включително чрез проксита на „Газпром“, която финансира редица протести – и в България, и в Румъния, и в Германия, и в Съединените щати. Никога тези протести не са стъпвали на реални факти и данни.

Цялото интервю вижте във видеото.