Европа

Изкуствен интелект срещу нарушители: Във Франция търсят недекларирани съоръжения чрез сателити

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Изкуствен интелект в помощ на държавата - властите във Франция използват новите технологии, за да установят дали хората имат недекларирани плувни басейни в имотите си. До момента установените нарушители са над 20 000, което може да увеличи данъчните плащания към Франция с милиони евро.


Данъчните власти във Франция използват нов метод на работа, за да хващат нарушителите. Чрез сателитни снимки те са създали алгоритъм, с който откриват недекларираните плувни басейни в дворовете на хората.

 

От тази въздушна снимка можем да видим басейн вдясно от къщата. Но ако направим проверка в имотния регистър, от този басейн няма и следа.

Марина Фаж, Главна дирекция за публични финанси във Франция

Досега властите са открили над 20 хил. басейна, което се равнява на близо 10 млн. евро загубени приходи от такси. На фона на ограничените финансови средства и очакваното забавяне на икономиката това са пари, от които Франция се нуждае.


Заради горещините през лятото много французи решиха да изградят басейни в домовете си. С това се увеличава стойността на имотите им, а оттам и дължимите данъци за тяхното имущество. Данъчните власти се надяват, че изкуственият интелект ще им помогне и в откриването на други недекларирани съоръжения.