Euronews Сега

Сблъсъците в Багдад: Демонстрантите се изтеглиха след призива на влиятелен духовен лидер

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Протестиращите се изтеглиха от Зелената зона на иракската столица след призив на влиятелен шиитски лидер Муктада ал-Садр. До напрежението се стигна след като Садр обяви, че се оттегля от политиката. При сблъсъците в Багдад загинаха най-малко 30 души, а повече от 300 бяха ранени. 

 

Кръвопролитните сблъсъци в столицата на Ирак утихнаха, след като шиитският духовен лидер Муктада ал-Садр призова поддръжници си да прекратят протестите. 


Стотици се изтеглиха от Зелената зона на Багдад - район с повишено ниво на сигурност, където се намират много правителствени сгради и чужди посолства.


Демонстрантите се събираха там седмици наред, след като влиятелният духовник ал-Садр обяви, че се оттегля от политиката.


Той каза на последователите си, че действията им не са „революционни“ и че „проливането на иракска кръв е забранено“.


До сблъсъците между съперничещи си фракции на шиитското мнозинство в Ирак се стигна след 10 месеца политическа безизходица след парламентарните избори в страната.

 

Провеждането на нови предсрочни избори при национален консенсус ще е шанс за изход от задушаващата криза, вместо политически и конфронтационни кавги.

Бархам Салех, президент на Ирак 

Най-малко 300 бяха ранени, а семейства и близки скърбят за изгубените поне 30 живота в най-сериозните сблъсъците в Ирак от години.