Европа

МВнР излезе с позиция срещу изказвания на Еди Рама

От Euronews България Euronews България
Mvnr (1) Снимка: Министерство на външните работи

„Във връзка с новите непредизвикани от нас поредни откровено антибългарски изявления на албанския министър-председател Еди Рама по време на Бледския форум на 29-30 август т.г., базиращи се на невярното твърдение, че България е блокирала 8 години началото на преговорите на Албания за членство в ЕС, МВнР решително отхвърля направените от него внушения като неприемливи и непристойни за поведение на министър-председател на страна-кандидат за членство в ЕС.“ Това се казва в позиция, публикуваната на сайта на Външно министерство.

 

„МВнР вече е изразявало своята позиция по повод антибългарската риторика на Еди Рама, която се превръща в траен рефрен на неговото политическо говорене. Сега тя се съчетава и с антиевропейска насоченост и опит за принизяване на механизмите на европейския процес. Изказванията разкриват превратни разбирания за политическия смисъл на процеса на поставяне на отношенията в региона на европейски релси. Очевидно става въпрос или за липса на умения за европейско общуване или за целенасочено подклаждане на антиевропейски настроения“, се казва още в изявлението.

 

„България си запазва правото да реагира по подходящ начин на поведението на албанския министър-председател, следвайки принципите на международното и европейското право“, допълват от МВнР.