Добро Утро, Европа

Пътуването от Русия: Държавите от ЕС са разделени по въпроса за визите за руски граждани

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Продължава неформалната среща на външните министри на Евросъюза в Прага, която председателства Общността. Страните от Европейския съюз са на крайни позиции по въпроса дали да наложат широка забрана за издаване на визи на руски граждани. Аргументите варират от желанието да се засили натиска върху президента Владимир Путин, но и опасенията да не накажат хора, които може би дори не подкрепят войната му в Украйна.

 

ЕС остава разделен по въпроса за ограничаване на пътуванията на руснаци на територията на Стария континент.


Забраната за издаване на шенгенски визи за руснаци се насърчава най-активно от непосредствените съседи на Руската федерация. Възможен компромис, на който западноевропейските страни вероятно ще се съгласят, е увеличаване на таксата за издаване на виза и въвеждане на допълнителни процедури за получаване на краткосрочна виза.


Чехия, която в момента председателства ЕС, се сблъска с острата съпротива на някои държави от Общността във връзка с мерките за ограничаване на пътуванията на руснаци след нахлуването в Украйна. Чехите искат да преустановят действието на споразумение от 2007 г., с което се облекчиха процедурите за издаване на визи за руски туристи, а други членове настояват за пълна забрана на визите.


Но някои страни от ЕС, включително Унгария, Люксембург и Австрия, възразиха. Няма място за туризъм, категоричен беше чешкият външен министър Ян Липавски, който е домакин на неформална двудневна среща на външните министри на блока в Прага. Затягането на визовите ограничения ще "изпрати сигнал към елита в Москва и Санкт Петербург", който сега може да пътува свободно, добави той.


Австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви, че ЕС не трябва да репресира 140 милиона души в Русия.


Чешката република спря да издава визи за руснаци на 25 февруари, ден след като Русия нахлу в Украйна. Единствените изключения бяха за представители на гражданското общество или за хуманитарни случаи.


Съседните на Русия държави Естония, Финландия, Латвия, Литва и Полша призоваха Брюксел да забрани на руските туристи да получават визи за общото шенгенско пространство на ЕС.
Германия предложи компромисен вариант по спорния въпрос дали ЕС трябва да блокира пътуванията на руски туристи в блока.


В речта си в сградата на германското правителство Баербок заяви, че ще предложи да се премахнат ускореното издаване на визи и визите за многократно влизане, като същевременно се въздържа от категорична забрана за влизането на руски туристи.