Добро Утро, Европа

Почина Михаил Горбачов: Последният ръководител на СССР си отиде на 91 години

От Euronews България Euronews България

Почина Михаил Горбачов. Последният ръководител на Съветския съюз си отиде на 91 години след продължително боледуване. 

Михаил Горбачов е роден през 1931 година. Завършва „Право“ в Московския държавен университет. По време на следването си се среща с бъдещата си съпруга Раиса. Става член на КПСС през 1952 година и започва партийна кариера – първо в Комсомола, впоследствие в самата КПСС. След 1980 година вече е член на Политбюро.

След смъртта на Константин Черненко, по предложение на външния министър Андрей Громико, Горбачов е избран за генерален секретар на ЦК на КПСС. На 11 март 1985 година той става първия съветски лидер, роден след Октомврийската революция.

Михаил Горбачов се опитва да проведе икономически реформи, с които да извади Съветския съюз от настъпилата криза. При неговото управление се появяват понятията „перестройка“ и „гласност“ – стремеж съответно към поставяне на стопанския живот на съвременни „релси“ и към свобода на изразяване, след дългогодишна цензура.

Горбачов остава в историята като държавника, при когото СССР започва да се разпада, но също така и като лидера, дал тласък към демократизацията на Източна Европа.