Общество

Стоян Михов, WWF: Безводието застрашава корабоплаването, земеделието и енергетиката

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Икономическите сектори, които директно ще пострадат от безводието, са корабоплаването, земеделието, което е свързано с напояване. Има някакъв риск от намаляване на мощностите на атомните централи, които се охлаждат с вода от Дунав, която сега не само че е с доста ниско ниво, а и с много по-висока температура.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Стоян Михов, ръководител на програма „Води” в Световния фонд за природата WWF по повод рекордно ниското ниво на река Дунав.

„За щастие, повечето атомни централи са предвидили всички тези особености, но това означава някакъв процент намаляване на тяхната способност да произвеждат електроенергия“, поясни той.

Отделно, хората, които живеят покрай реката и имат кладенци за напояване – повечето от тях тази година пресъхнаха, тъй като те по хидравличен начин са свързани с реката“, допълни екологът.



Ето какво още каза той:

За съжаление, тенденцията не е нова. Но тази година е особено показателна и предизвика интереса и фокуса на много хора и доста правителства към проблема, защото все по-често се случват тези горещи вълни, или тези глобални промени на климата, които за съжаление засягат доста сериозно периферията на европейския континент, основно южната му част, към която сме и ние тук, на Балканите.

Това, което ние виждаме днес на река Дунав в България, е отражение на голямата суша в Европа. Основните води Дунав ги събира от Централна Европа, нашите реки много малко влияят на нивото ѝ. Виждаме резултата от засушаванията в Европа. И наистина, нивата са рекордно ниски – бяхме на един сантиметър от абсолютния рекорд, който е регистриран, а нивата на Дунав се измерват от над 100 години.

Дунав е огромна река и е много динамична. Нормално е през пролетта да има осем метра повече вода като височина в реката, отколкото през лятото. Но големият проблем е, че тази година, дори и през пролетта, водата не се вдигна като ниво толкова, че да залее околните територии, да напълни езерата. Всички животни, които живеят в зоните около реката, не успяха да се размножат. Голяма част загинаха, голяма част се преместиха. Екологичната катастрофа е факт тази година.



Цялото интервю вижте във видеото.