Европа

На високо ниво: Срещи на министрите на отбраната и на външните работи

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Министрите на отбраната и външните работи на Европейския съюз провеждат неформални срещи в Прага. Домакин е чешкото председателство на Блока. Военните министри обсъждат войната в Украйна и допълнителна помощ за страната. Следобяд външните министри ще дискутират дали да ограничат визите за руски граждани на територията на Общността.

 

Европейските военни министри и на външните работи се събраха във вторник в Прага на неофициални срещи, за да обсъдят войната в Украйна и нейното въздействие върху сигурността на държавите-членки на ЕС.


На срещата в чешката столица присъстват и висши служители от ООН, НАТО и Европейския парламент.


Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел се надява, че министрите на отбраната на блока ще подкрепят предложението за създаване на ръководена от Брюксел инициатива за обучение на украински войски, което би представлявало поредна стъпка на Съюза за увеличаване на подкрепата за отбраната на Киев срещу руската инвазия.

 

Ситуацията в Украйна продължава да е много лоша. Ще продължим да подкрепяме Киев с инициативи като мисията за обучение на украински войници, която министрите ще обсъдят. Общо политическо споразумение относно инициативата за обучение е това, което мисля, че трябва да постигнем днес. Надявам се, че ще имаме политическа зелена светлина за такава мисия.

Жозеп Борел, ръководител на сигурността и външната политика на ЕС

По-късно през деня външните министри на ЕС, които също се срещат в Прага, могат да се споразумеят за затягане на издаването на визи за руснаци и да започнат обсъждане на по-широка забрана на туристическите визи, въпреки че официални европейски представители на ЕС посочиха, че няма споразумение за това.