Добро Утро, Европа

Атанас Зафиров, БСП: Изтеглянето на армията от границата беше грешка

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ
Atanas Zafirov BSP

„Основна грешка на страната ни за допускането на нелегални мигранти е това, че армията е била изтеглена от границата.“ Това заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров за Euronews Bulgaria. Според него държавата не може да разчита изцяло на полицейските сили за справяне с поредната бежанска вълна. 

 

Ето какво още каза той.

 

За мигрантския натиск:

Позволете още веднъж да изкажа съболезнования на семействата на загиналите полицаи. За съжаление, стана практика да се случва нещо подобно, за да реагира държавата подобаващо. Проблемът не е от вчера и днес. Този инцидент по един много зловещ начин показа пълната абдикация на държавата и неспособността да се справи с подобни проблеми. Те са комплексни. Тук става въпрос не само за адекватната охрана на държавната граница, но и за начините за реакция, корупцията в системата, неспособността да се намерят виновни за разхищението на държавни средства.

Тази война, която беше обявена от държавата (на каналджийството – бел. ред.), очакваме да видим с какви средства ще бъде изпълнена.

 

Относно идеята за референдум за президентска република:

Разбрахме, че ще е полупрезидентска. Но дали ще е президентска или полупрезидентска – аз определих това като един вик на безпомощност. Политическата сила, която го предлага, търси всякакви отчаяни методи да влезе в полезрението на българския избирател и по някакъв начин да гарантира присъствието си в бъдещото Народно събрание. Дори и с използването на противоконституционни механизми.

 

За цената на природния газ:

Трябва да има преговори с „Газпром“. Това е наша позиция още от края на март и началото на април. Очаквам правителството да бъде малко по-категорично в своите послания, тъй като отново се говори половинчато, изчакват се някакви допълнителни решения, но този въпрос трябваше вече да бъде решен. И това не е геополитически въпрос, а такъв, който касае националните интереси, който обслужва преди всичко българския бизнес, българската икономика и българските семейства. Осигуряването на евтина суровина не би трябвало да бъде въпрос, който да е поставен под съмнение или да бъде пречупван през някакви геополитически или други призми.



Цялото интервю вижте във видеото.