Европа

Подкрепа от Германия: България, Румъния и Хърватия са готови да получат членство в Шенген

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

„България, Румъния и Хърватия са готови да получат членство в Шенгенската зона“, смята германският канцлер Олаф Шолц. Страната ни прави всичко необходимо, за да промени скептичните нагласи у някои от страните членки като Дания и Нидерландия. Целта е до края на годината да бъде взето политическо решение от съвета на ЕС, така че да бъде премахнат контролът от границите на България.

 

България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.


Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски, каза Шолц в Прага. България, Хърватия и Румъния покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки, допълни германския канцлер.


Темата за присъединяването ни към Шенген е на дневен ред от над десетилетие. Страната ни е изпълнила критериите за присъединяване още през 2011 г. То обаче се оказа не толкова технически въпрос, колкото политически въпрос, за което е необходим пълен консенсус, за да можем да станем пълноправен член на Шенген.


Проблемът е, че има държави от Шенгенското споразумение - като Дания и Нидерландия, които настояват, че страната ни първо трябва да покаже резултати от борбата с корупцията, включително тази в граничния контрол и паспортните служби. Парламентът на Дания преди 2 месеца даде зелена улица, за да ни подкрепи, смятат от външното ни министрество.


България поддържа активен диалог със всички скептично настроени държави членки и действа проактивно. Пример за това е, че България и Румъния поканиха екип от експерти от ЕК, които на място да се запознаят как и двете държави прилагат шенгенското законодателство. Те ще пристигнат в края на месеца, ще направят проверка и ще докладват на ЕК, която ще ги оповести.