Политика

Петков: Имало е слотове за танкерите, МЕ: Не отговаря на истината

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Kiril Petkov Rosen Hristov BGNES Бившият премиер Кирил Петков и служебният министър на енергетиката Росен Христов. Снимки: БГНЕС

Недоумявам, след като е имало слотове за октомври и ноември, защо служебното правителство избра да вземе само един кораб. Обадих се на енергийния министър на Гърция защо не можахме да имаме слотове, но с учудване разбрах, че комуникацията е била вяла и не е имало напъни за намиране на слотове. Толкова добри и договорени кораби бяха оставени и не бяха купени“

Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по бТВ.

Малко по-късно дойде и отговор от Министерство на енергетиката. Във връзка с твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебното правителство не е използвало възможността, подчертаваме, че това не отговаря на истината, заявяват от МЕ.

„Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило“, заявяват от енергийното ведомство и допълват, че капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени.

 

В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове.

От отговора на МЕ

Енергийното министерство посочва, че „неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 г. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора“.

Петков продължи и темата от Раднево, където беше на посещение. "Видяхте, че за 2 седмици успяхме да договорим слотове за първите два танкера. Аз говорих с енергийния министър на Гърция, за съжаление, това което е очаквал, по-интензивни разговори с българското правителство, не са се случили. Най-важното нещо тука в момента е септември месец, това е много важното нещо, всички да се концентрираме, септември месец ще бъдат търговете за цялата друга година за слотовете, много е важно служебното правителство да не изпусне тези търгове, за да нямаме този тип въпроси по време на зимата", каза бившият премиер.

В темата се включи и съпредседателят на ПП Асен Василев, който каза, че Европейската комисия е подкрепяла България при договарянето на танкерите с втечнен газ.

 

Всичко, което се разтовари в Гърция и Турция, трябва да мине през България, за да стигне до Европа. В изключително добра позиция сме да запазим слотове. Точно поради тази причина през месец месеци дойдоха 10 енергийни министри у нас.

Асен Василев

3 млрд. куб. метра е потреблението на България, но можем да подадем 20 млрд. куб. метра към Централна Европа“, посочи той, но не уточни откъде могат да дойдат тези 20 млрд. 

 

Петков коментира и предложението на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република

Всяко шоу си има своето време. Шоуто, което иска да прожектира Слави Трифонов, е от миналия сезон. Той трябва да остане в миналото“, каза Петков, който определи предложението за референдум като „евтин трик, с който Трифонов иска да бъде на вълната на някаква нова популярност“. Лидерът на ПП е убеден, че вече никой не го взима на сериозно.

Слави Трифонов и Ива Митева да се разберат дали президентска, или полупрезидентска република. Не мисля, че това по някакъв начин ще подобри състоянието на гражданите и българската икономика. Не мисля, че това е на дневен ред“, заяви по темата и Асен Василев.

Петков коментира и изнесените данни от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който се позовава на официалната статистика на НСИ, че кабинетът на Промяната е увеличил зависимостта от руския внос с над 160%, а също така е увеличил драстично дупката в платежния баланс заради търговията с Русия.

 

Г-н Борисов непрекъснато измисля нови тези. Като български премиер аз се радвам, когато България изнася. Ако сме в рамките на ЕС и спазваме санкциите, ще се радвам да изнасяме към всички държави независимо дали са на Изток, или на Запад.

Кирил Петков

Той неглижира и информацията, според която кабинетът „Петков“ е плащал с 28% повече за газа, като е внасял отново руски природен газ през дъщерни фирми на „Газпром“ в Румъния и Швейцария.

Когато заведох делото към г-н Борисов, много се чудех дали да не включа Делян Добрев. Вярвам, че неговите опорки са продиктувани от Борисов. Делян Добрев не говори собствените си идеи, той говори мислите си на Борисов“, каза лидерът на ПП и не изключи да заведе дело и срещу Добрев.