Политика

Йордан Терзийски, ПП: За 2 танкера намерихме слотове, щяхме да осигурим и за другите 7

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Правителството на Кирил Петков направи много категорични крачки към газова диверсификация и не оставихме за нито един ден българския бизнес и българския бит без газ. В много спешен порядък успяхме да договорим два танкера с втечнен газ и съответните слотове за доставки до България.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Йордан Терзийски от „Продължаваме промяната“.

Успяхме да нагнетим Чирен до малко над 50% и започнахме да търсим малко по-средносрочно решение с обвързващата оферта за 7-те танкера втечнен газ от САЩ. За съжаление служебното правителство успя да договори слотове само за един от тях и тук започват да изникват много въпроси. Търсило ли се е усилено начин да бъдат реализирани те? Защото това щеше да ни даде една гарантирана сигурност за тази зима. Успяхме да договорим пълния обем азерски газ – 1 млрд. кубика и тези танкери щяха да осигурят още толкова, което щеше да гарантира една сигурност за българския бит и бизнес за тази зима.

 

Ако правителството иска да продължи своята работа с „Газпром“ трябва да стане много ясно дали в момента то продължава да заявява ежедневно количествата, както ние го правихме във всеки един ден, за да може при един евентуален арбитраж ние да бъдем силната страна, защото България е била коректната страна по договора. Направили сме две плащания към „Газпром“, които бяха върнати.

Както виждате два танкера стигнаха, каза Терзийски по повод обвиненията, че не е имало икономически изгодни договорени слотове за разтоварването им. Седемте танкера бяха договорени на по-ниски цени от пазарните, два дни преди да падне правителството на Кирил Петков. Трябваше ни още малко време, за да договорим пълните слотове, допълни той.

Обвинението на Делян Добрев от ГЕРБ, че в момента плащаме с 28% по-скъп газ, който купуваме от „Газпром“, а разликата в парите отива в офшорни фирми на ПП, Терзийски определи като откровени лъжи.

 

Това ще приключи още на 2 октомври, защото на българските граждани им писна да бъдат лъгани и манипулирани от ГЕРБ. Г-н Василев много ясно обясни как се формулира цената на „Газпром“ – тя е свързана с борсата и това е направено още по времето на ГЕРБ. Тоест те са се отказали от един доста по-изгоден договори, предподписали са го и са го свързали с борсата.

По повод мигрантския натиск и оградата по границата, Терзийски каза, че това е едно скъпо съоръжение, защото цената му се увеличила на километър четири пъти. „Качеството на строителство очевидно е каквото беше качеството на строителство на пътища по времето на г-н Борисов. Виждаме, че тази ограда е компрометирана и че е имало канали, покровителствани от определени институции и всичко това трябва да приключи. Направихме първата стъпка по възстановяване на граничния контрол с акцията в „Капитан Андреево“. Там успяхме да върнем държавата в своята роля. Всеки четвърти камион е бил пълен с плодове и зеленчуци, пълен с пестициди. Давали сме отрова на децата си и сме захранвали мафията със средства. Това всичко е било под патронажа на управляващите от ГЕРБ“, каза още Терзийски.

Вижте цялото интервю във видеото.