Добро Утро, Европа

Все повече държави в ЕС изпълняват мерки за пестене на енергия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Испанският парламент одобри мерки за енергоспестяване като част от усилията на целия Евросъюз за намаляване на зависимостта от руски газ. Спектърът на приложение е широк – магазини, офиси, кина, театри и публични сгради.

 

Пестенето на енергия е от полза за всички. То ни помага да се изправим срещу енергийния шантаж на Путин, спестява средства на икономиката и промишленото производство. Това е стратегически ход в контекста на борбата срещу промените в климата.

Ракел Санчес, министър на транспорта на Испания

Германия също въвежда безпрецедентни мерки за намаляване на потреблението на газ, за да избегне задълбочавате на кризата. От септември обществените сгради, с изключение на болниците, трябва да се отопляват до максимум 19 градуса, а топлата вода на такива места ще бъде изключена.
И макар че все още няма конкретни предложения, Португалия също планира да обяви мерки за пестене на енергия. Бизнесът и производственият сектор са призовани да предложат свои идеи.
Междувременно хърватското правителство внесе законопроект за намаляване на данъка върху продажбите на пелети и дърва за огрев до 5% и нулева ставка за соларните панели.