Общество

Хеликоптер на ВВС спасява туристка със счупен череп

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Helikopter BGNES Снимка: БГНЕС

Планинските спасители от Банско и Добринище в момента провеждат тежка спасителна акция в една от най-трудните части на Пирин планина, предаде БГНЕС.

В ПСС е получен сигнал за паднала туристка от източната страна на Голямата Стража. Върхът, който е последен от хребета Стражите, е труднодостъпен от всички страни, дори за опитни планинари. Спасителите подхождат към мястото на инцидента откъм Безбог.

По първоначални данни, пострадалата туристка е с тежка черепно-мозъчна травма и е чужденка – англичанка. Спасителите имат за цел да я стабилизират и пренесат до най-близкото място, откъдето е възможно да бъде да качена на хеликоптера и откарана в болница за високо специализирана медицинска помощ.

Алпийският ръб Стражите се състои от няколко върхове, последните от които са утвърдени като труднодостъпни и предизвикателни сред планинарите – Голяма и Малка Стража. Ръбът започва от четвъртия по височина пирински връх Полежан (2851 м) на север към връх Каймакчал (2753 м).

Дежурен екипаж на вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили е задействан със задача да помогне за медицинската евакуация на английска туристка, пострадала тежко при падане в района на алпийския рид Стражите в Пирин планина, съобщиха от Министерството на отбраната.

Вертолетът излетя в 15.21 ч. от авиобаза Крумово.

От там допълват, че военнослужещите от ВВС се включват в спасителните дейности по искане на началника на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и заповед на началника на отбраната.