Европа

Франция се бори с последиците от горещото и сухо лято

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Пукнатини са се появили по стените на къщи, построени върху глинеста почва във Франция – те са следствие от честите горещи вълни и липсата на дъжд това лято. Може да бъдат засегнати до 10 милиона домове в страната. За някои сгради пукнатините са заплаха за самото им съществуване. 

В обширните лозови насаждения в Бордо гроздоберът вече е в ход. Започнал е месец по-рано от обичайното – иначе е в средата на септември. Годината не беше лесна за винопроизводителите – сблъскали се с рекордни температури.

 

 

Обикновено поливаме преди да засадим, веднага след като лозата е засадена, веднъж или два пъти, но сега това е четвърти път, в който поливаме младите лози.

Манон Лекюф, работничка във винарна

80-те крави на Жил в Северна Франция трябва да пасат в полето. Но поради липсата на дъжд, тревата е недостатъчно. Засега фермерът ги храни с фураж, но това не може да продължи дълго.

 

По принцип ще продам кравите, защото не мога да ги изхранвам. Ако бъдат продадени, догодина ще има по-малко мляко, което означава още по-голям натиск върху млечните продукти през 2023 г.

Жил Дурлин, животновъд

Франция, като други европейски страни, беше тежко засегната от жегите и екстремните температури тази година. Много фермери не могат да си позволят друг такъв лош сезон - защото фалитът чука на вратата.