Европа

Шпионската афера в Гърция достигна до ЕК и ЕП

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската комисия и Европейският парламент търсят отговори на шпионския скандал в Гърция, при който излезе информация за подслушване на опозиционен лидер и журналист.
При следенето на комуникациите на лидера на опозиционната партия ПАСОК и член на ЕП Никос Андрулакис и журналиста Танасис Кукакис е бил използван зловреден софтуер. Правителството отрича да има връзка със случая.
ЕК заяви, че проучва отговора на Гърция и дали някое от действията й не нарушава законите на ЕС за защита на личните данни.

 

Националната сигурност е от компетентността на държавата членка. Когато обаче гарантират националната сигурност, държавите членки трябва да прилагат правото на Европейския съюз, включително съдебната практика на Съда на Европейския съюз.

Кристиан Виганд, говорител на Европейската комисия

Евродепутати също искат подробно разследване и пленарен дебат по казуса.

 

Ние настояваме да се проведе пълно разследване по този въпрос, както правим това с други случаи. Това е заплаха за демокрацията и върховенството на закона и затова трябва да бъде изяснено. Това засяга не само член на Европейския парламент, но и гръцки журналисти. А свободата на медиите е от изключителна важност на европейско ниво.

Габриеле Бишоф, член на ЕП, Прогресивен алианс на социалистите и демократите

Следващата седмица комисията по граждански свободи на ЕП ще проведе две изслушвания, посветени на шпионския скандал. Все още не е ясно дали гръцкият случай ще бъде включен в дневния ред на предстоящата сесия на Европарламента.