Общество

Прокуратурата се съмнява във възрастта на шофьора на автобуса Омар (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Omar Avtobus BGNES Делото за гледане на мярката на 15-годишния Омар Мохамед Али Аднан започна в Окръжен съд в Бургас. Снимка: БГНЕС

Бургаският окръжен съд остави в ареста 15-годишния Омар Мохамед Али Аднан, който е обвинен, че е шофирал автобуса с 47 мигранти, убил двамата бургаски полицаи, предаде БГНЕС.

Заради големия обществен интерес делото се гледа при отворени врати. В съдебната зала, с помощта на преводач, Омар посочи, че е роден на 21 март 2007 в гр. Кобан, Сирия. Той заяви, че е неграмотен, не е учил изобщо, а семейството му е в Турция. В България е пребивавал в бежански център в Харманли.

Прокурорът Димитър Узунов посочи, че ще се пледира за най-тежка мярка, защото се касае за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Събраните до момента доказателствата водят до обосновано предположение, че именно Омар Аднан е извършител на престъплението. Това се подкрепя от свидетелски показания. Омар твърди, че се е опитал да спре автобуса, но доказателствата сочат точно обратното, че непосредствено преди сблъсъка е усилил скоростта.

Омар е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността на Република България", заяви Узунов.

Прокурорът постави и въпроса каква е действителната възраст на обвиняемото лице, тъй като законът предвижда от 6 до 10 години затвор, ако той е непълнолетен. Прокуратурата поиска съдът да наложи мярка "задържане под стража".