Euronews Уикенд

Освободиха българина, продал автобуса на каналджиите

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Окръжният съд ще гледа мярката за неотклонение на 15-годишния шофьор на автобуса, превозвал мигранти. Близки и приятели на загиналите в Бургас полицаи продължават да поднасят цветя на мястото на катастрофата.

Българинът, който е продал автобуса, който катастрофира в Бургас, е освободен. Няма събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. Той е от Харманли.

Така, от първоначално задържани петима души – трима сирийци и двама българи, в ареста са останали само тримата сирийци с обвинения. 



Автобусът е бил на косъм да предизвика и друга катастрофа

Това разказа медицинската сестра, която първа се е отзовала на сигнала. Три минути след получения сигнал за тежката катастрофа, на място пристига първата линейка, в която е и Христина Атанасова. За 30-годишния си стаж казва, че това е най-тежкият инцидент, на който е била изпращана.

 

Беше много тежка гледка. Трудно се говори за подобна ситуация. Когато дойдохме, не знаехме, че идваме на ПТП, което е с мигранти и с полицаи. Адресът ни беше даден като катастрофа с пострадали. Видяхме светлините, бяха изключително много коли наредени, които бяха всички на светлини. Поетапно ги вадиха и двамата пациенти, което означава, че имахме възможност, ако е имало някакъв шанс, да направим каквото и да е за тях. Качихме ги в линейките, направихме кардиограма, освободихме им дихателните пътища. Кардиограмите бяха достатъчно показателни.

Христина Атанасова, ЦСМП-Бургас

Докато двата екипа на Спешна помощ опитват да реанимират полицаите, пристига и трета линейка, която видяла автобуса с мигрантите да се движи с бясна скорост.

"Спряха колегите от Созопол, които са се прибирали от Шокова зала, където са водели спешен пациент и те казаха, че са видели автобуса, този автобус всъщност е засякъл тях, някъде по пътя от Созопол насам. Те съвсем емоционално разказаха как е можело и те да пострадат и въпреки всичко спряха да помогнат като видяха, че е този автобус", допълни Христина Атанасова.

"Ние сме работили екипно с тях. Винаги са били насреща. Винаги са се отзовавали. Ние ходим на места, където има пациенти в състояние, което изисква пренасяне по определен начин и на нас не ни достигат хората, които да носят и да помагат. Винаги са се отзовавали. Ходили сме и на побоища, ходили сме на места, на които е трябвало да бъде отцепен районът, за да можем ние да влезе. Винаги, винаги са се отзовавали", каза още Христина Атанасова.

От днес Сухопътните войски на Българската армия ще увеличат поетапно участието си по охрана на държавната граница с повече от 300 военнослужещи с необходимата транспортна техника с повишена проходимост.

Причината е увеличеният миграционен натиск по българо-турската граница и предстоящите избори, съобщава БНР.

Ще продължат и съвместните патрули със служители на "Гранична полиция".

В охраната ще участват и безпилотни летателни апарати.

Параметрите на допълнителната помощ бяха договорени между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи в четвъртък, след като автобус с нередовни имигранти, премина през полицейски автомобил в Бургас и уби двама служители на реда.

Тримата сирийци, замесени в катастрофата, са с обвинения за каналджийство, а водачът на автобуса - 15-годишният Омар, ще отговаря за смъртта на полицаите. Наказанието, предвидено за престъплението, е от 3 до 10 години.